DEBAT:

Historien bag overfald på Vangede Station?

Geoffrey Cain, Rebekkavej 5, Hellerup

Man læser her i bladet om et overfald på en 35-årig mand ved Vangede Station.

Overfaldet skete klokken fire om morgenen og er optaget på overvågningskamera. De seks overfaldsmænd er blevet pågrebet og dømt, og mere får vi ikke at vide om dem.

Overfaldet, der indebar “gentagne gange spark i hovedet og på kroppen”, var næppe noget, den overfaldne selv havde lagt op til.

Men hvem var han? Og hvem var overfaldsmændene? Det får vi ikke at vide, og for mig at se frembyder historien alle de klassiske tegn på et racistisk motiv: Voldsmænd fra Mellemøsten, der afstraffer en af de foragtede danskere.

Er det fri fantasi fra min side? Nej det er det ikke. For en snes år siden skrev BT om et overfald på en skolepige, der havde tildelt en klassekammerat en ørefigen, fordi han havde gramset på hende. Lidt senere dukkede gramserens bror op på skolen og hævnede ørefigenen med slag og spark.

Det var igen de klassiske tegn på danskerhad, uden at man nævnte voldsmandens herkomst. Da jeg ringede til BT og talte med journalisten, sagde han, at det ganske rigtigt drejede sig om to marokkanske brødre, men daværende chefredaktør havde bedt ham om ikke at nævne det.

Er det den samme diskrete filtreringsmekanisme, der har gjort sig gældende i historien om overfaldet på Vangede Station?

Svar fra Villabyerne: "Nej, det er det såmænd ikke. Villabyerne tager altid voldsmænds etnicitet med, når det giver mening. For eksempel i forbindelse med efterlysninger / signalementer af gerningsmænd. I den pågældende sag har vi ingen indikationer på, at race eller religion har været et tema i sagen, så vi har derfor ikke haft nogen journalistisk begrundelse for at spørge ind til de dømte voldsmænds etnicitet. At der skulle være tale om “voldsmænd fra Mellemøsten, der afstraffer en af de foragtede danskere,” står 100 procent for læserbrevskribentens egen regning.

Jesper Bjørn Larsen, redaktør på Villabyerne

Publiceret 27 December 2017 13:00

SENESTE TV