DEBAT:

Et kompromis for verdensfreden

Nicolas Cornill de Limousin, Blidahpark 24, st.th., Strandvejen, Hellerup

Jagten på en fællesnævner = det gode, som vi alle kan blive enige om.

Indlysende er det, at religionerne er med til at skabe konflikt overalt. Kan vi ej finde et forsonligt kompromis i vores globaliserede krigshærgede verden, så vi alle fremover kan leve i fredelig sameksistens? Det nytter ikke, at en enkelt religion vil hævde, at deres Gud er den eneste rigtige.

Lad os vise respekt, accept, tolerance, forståelse, åbenhed, kærlighed og sige: Det er ikke vigtigt, hvad der står på 'porten' - Odin, Thor, Jahve, Buddha, Allah, Mohammed, Jesus, Kung Futze, Jupiter, Zeus, Ateismus etc.

Hvad betyder det? Kan vi ikke bare sige, at vi skal behandle andre, sådan som vi selv gerne vil behandles, længere er den ikke? Lige så snart vi sætter et bestemt navn på, så har vi konflikten, for dermed gør vi lige netop vores tro, eller mangel på tro måske, til den eneste ufravigelige rigtige.

Der må ikke tages patent på Gud, det er irrationelt, vi må finde en fællesværdi, som vi alle kan tilslutte os - et kompromis for verdensfreden.

For mig personligt skal troen alene måles på, om den gør mig til et bedre, rarere, venligere, behageligere menneske. Et menneskes værdi bør efter min mening altid måles på dets omsorg for de allersvageste.

Vi ved allesammen ganske udmærket, hvornår vi gør noget rigtigt, noget godt i samspillet med vores medmennesker, og vi ved også, hvornår vi gør noget forkert, ondt, grimt forkasteligt.

Helt sikkert er det, at det onde vi gør, det kommer tilbage til os, skader os, så vi bør da være motiveret for altid at være gode, gøre godt.

Det er faktisk meget egoistisk at være god, da det er den sikre måde til at få det godt med sig selv på! At gøre godt er at give. Intet er så tilfredsstillende som at kunne give. Det er straks sværere at skulle modtage. Start i det små: Giv et smil, en hjælpende hånd, en lytter, en tak, en lille ros til buschaufføren, kassedamen, naboen, en mønt, en appelsin, en rulle kiks til den hjemløse.

Spred glæde, venlighed, kærlighed, opmærksomhed, åbenhed, accept, forståelse, hjælpsomhed i en verden, hvor ansigterne i stærkt stigende antal digitaliseres og forsvinder.

Vær imod andre, som du gerne vil have, at de skal være imod dig. Er det en gangbar fællesnævner, et kompromis for verdensfreden?

Publiceret 11 January 2018 16:30

SENESTE TV