NATUR:

Tusindvis af rødhætter lyser op i vintermørket

Bærspisende finkefugl invaderer lige nu Gentofte og resten af Danmark

Af
Tekst og foto: Torkild Kristensen

Bedst som naturen en mørk solfattig vinter synes at være gået helt i dvale, hænder det, at flokke med tusindvis af fugle ankommer nordfra og slår sig ned i omegnens skove og moser, ja selv i haver og ved foderbrættet dukker nogle af dem op.

Det kan for eksempel dreje sig om silkehaler, vindrosler, korsnæb, grønsiskener eller kvækerfinker, der ivrigt fouragerer på bær eller frø.

Årsagen tll en såkaldt invasion kan være ekstra stor ynglesucces det pågældende år, fødemangel eller en kombination af begge dele.

I indeværende vinter er det den lille finkefugl, gråsisken, som er ankommet til landet i titusindvis og især har slået sig ned i områder med mange elle- og birketræer.

Faktisk er der ankommet så mange, at det menes at være den største gråsisken-invasion nogenside.

Pandeplet og hagesmæk

Dens korrekte navn er stor gråsisken, da den har en lidt mindre slægtning, som yngler nogle steder i Danmark, men trækker længere sydpå om vinteren.

Stor gråsisken, vingefang 20-25 cm, længde 12-13 cm, yngler i Nordskandinavien, Finland og Rusland, og findes også i Grønland.

Dens vigtigste kendetegn er den røde pandeplet og mørke hagesmæk, ellers er farven brunliggrå med mørke striber på vinger og flanker.

Hos os fouragerer gråsisken hovedsageligt på elle- og birkefrø og flyver omkring i store flokke fra træ til træ på en noget hektisk og nervøs måde, hvor hele flokken skifter til et andet træ ved at lette lynhurtigt på samme tid, som om den netop havde opdaget en truende fare.

Under fourageringen udviser den næsten akrobatiske evner, når den undertiden hænger med hovedet nedad og drejer sig i alle mulige og umulige vinkler for at nå de eftertragtede frø.

Sommetider må man sno sig for at nå ellefrøene...

Sommetider må man sno sig for at nå ellefrøene...

Publiceret 05 February 2018 09:30

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV