Unge straffes for at dele sexvideo

Mandag og tirsdag blev tre unge mænd fra Nordsjælland dømt ved Retten i Lyngby for at have sendt en video med seksuelt krænkende indhold videre på Facebook

Af
Signe Haahr Pedersen

Retten i Lyngby havde mandag og tirsdag tre mænd fra Nordsjælland på anklagebænken for at have delt en sexvideo på Facebook. Alle tre blev sendt hjem med betingede fængselsdomme.

En 19-årig, der havde delt videoen med 34 personer, fik 40 dage, mens en 22-årig fik ti dage for at have sendt den videre til syv personer, og en 17-årig, der var tiltalt for at have spredt materialet til 16 andre, fik 20 dage.

Sagerne hører under den såkaldte Umbrella-sag, hvor omkring 1.000 danske unge er sigtet for distribution af børneporno, fordi de enten har delt eller spurgt efter en bestemt video, hvor to 15-årige befinder sig i forskellige seksuelle situationer.

Sager sender vigtigt signal

286 af de sigtede kommer fra Nordsjælland, og derfor bringes en række prøvesager for Retten i Lyngby.

De tiltalte ved prøvesagerne er tilfældigt udvalgte, og meningen er, at disse sager skal lægge en kurs for, hvordan strafniveauet fremover kommer til at se ud, når det gælder deling af billeder og film med seksuelt krænkende indhold.

“Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi får sendt et signal til den her generation af unge mennesker om, at der skal gøres op med denne her delekultur, de er en del af, hvor den slags materiale sendes rundt,” sagde anklager Bente Schnack til Villabyerne, da tirsdagens to retssager var overstået. 

Som repræsentant for den pige, der optræder i den vidtdelte video, som blev optaget tilbage i 2015, var bistandsadvokat Miriam Michaelsen til stede i retten. Hun mener også, at prøvesagerne sender et vigtigt budskab.

“Det interessante ved det her er, at retten ikke kun tager stilling til det første led af deling, men det næste led. Altså dem, der fortsætter med at dele,” sagde hun og fortsatte:

“Det er meget relevant at få synliggjort, at der også ligger et ansvar på delere. Holdningen nu er sådan lidt: “Hvis mange andre gør det, gør det ikke nogen forskel, om jeg også gør det.” ”

Jeg er rigtig ked af det

De tre unge mænd håbede alle på frifindelse med den begrundelse, at de ikke kunne se, at personerne på videoen var under 18 år.

“Jeg er rigtig ked af det, der er sket. Og jeg ville aldrig have gjort det, hvis jeg vidste, hvor alvorligt, det var,” sagde den 22-årige som afsluttende bemærkning, inden han fik sin dom tirsdag formiddag.

I mandags blev en anden prøvesag afgjort i Randers. Her blev en 20-årig mand idømt 30 dages betinget fængsel.

Ubrella-sagen

Sagen begynder, da Facebook modtager rapporter om, at to videosekvenser og et billede med seksuelt materiale med personer under 18 år bliver delt hyppigt blandt unge på chat-platformen Messenger. Delingerne foregår frem til efteråret 2017. Facebook adviserer de amerikanske myndigheder, som virksomheden er forpligtet til. Herefter går oplysningerne via Europol til dansk politi, som indleder sagen under navnet Umbrella.

Sagen er forankret hos Nordsjællands Politi, der har arbejdet tæt sammen med Københavns Politi, Københavns Vestegns Politi og det Nationale Cyber Crime Center (NC3). Sammen har de koordineret indsatsen, der strækker sig over 11 ud af de 12 politikredse samt Grønland.

Straffen for at overtræde § 235 kan være hård. Anklageren vil i hver enkelt sag vurdere, hvilken straf man vil gå efter. Kendes man skyldig i overtrædelse af § 235, så kommer det til at fremgå af børneattesten og kan komme til at stå på straffeattesten.

Får du en notering på børneattesten, står den der i mindst 10 år. Det betyder, at du ikke kan få job i en børnehave eller blive fodboldtræner. Hvis amerikanske myndigheder får oplysninger om forholdet, kan det også betyde problemer i forbindelse med indrejse i USA.

Publiceret 07 February 2018 15:45

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV