Filmstriben anbefaler:

’Det russiske hus’ af Fred Schepisi

Af
Af cand. mag. Lene Schaumann

Gentofte Hovedbibliotek

Vi befinder os i Moskva – i hvert fald til at begynde med. Her er der en bogmesse, og vi møder en russisk kvinde (Michelle Pfeiffer), der stormer rundt og ser både meget søgende, men også bekymret ud.

Hun leder efter forlagsdirektøren Barley (Sean Connery), som ejer et lille engelsk forlag. Han er dog ikke til stede på bogmessen, og hun ender med at give et manuskript til en anden forlægger, som så får til opgave at overlevere det til Barley.

Det lykkes ikke for kollegaen at finde Barley, så han ender med at overgive manuskriptet til den britiske efterretningstjeneste, da indholdet af manuskriptet har en sådan karakter, at det efter hans mening er en sag for dem.

Det lykkes dem at finde Barley i Lissabon, hvor han har en lejlighed og tydeligvis er taget ned for at have en rigtig hyggelig ferie med rigeligt med whisky.

Barley bliver indkaldt på ambassaden og bliver nu genstand for en massiv undersøgelse af hele sagen, hvilket ikke ligefrem huer Barley, da han helst bare vil sidde på en hyggelig bar med et par gode venner og et glas whisky i hånden. Og så tager historien ellers fat.

Sean Connery er, efter min mening, altid værd at gå efter i en film. Han har hovedrollen i denne udsøgte spionthriller fra 1990, som tæller flere store navne på listen såsom Michelle Pfieffer, Roy Schneider og ikke mindst John Mahoney.

Sidstnævnte gik desværre bort søndag den 4. februar 2018, 77 år gammel. Mange kender nok Mahoney fra hans rolle i tv-serien 'Frasier', hvor han spiller Frasiers jordbundne far og diametrale modsætning til sine sønner Frasier og Niles.

Det må nok siges at være hans mest markante rolle i hans film- og tv-karriere. Men han var altså også med i denne fremragende spionthriller. Filmen er bygget over bogen af samme navn af forfatteren John Le Carré.

Her har vi at gøre med en vaskeægte spionthriller, som man virkelig formåede at skrue dem sammen i 1970'erne og -80'erne. Se, eller gense denne film med en god dry Martini i hånden. Shaken not stirred.

Publiceret 14 February 2018 17:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV