Gentofte Bogmesse:

Her er programmet

Når Gentofte Hovedbibliotek slår dørene op for årets bogmesse lørdag den 3. marts kl. 10, er det med et tætpakket program fuld af aktuelle forfattere

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Det kan godt være, Gentofte Bogmesse stadig er 'lillebror' til Bogforum i Bella Centret, men den lokale bogmesse, der i modsætning til 'storebror' afvikles på én dag, har efterhånden nået et niveau, hvor forfatterne står i kø for at være med.

Og det er altså tunge navne som Sara Omar, Ritt Bjerregaard, Kasper Holten, Leonora Christina Skov, Kaspar Colling Nielsen, Leif Davidsen, Cavlingpris-vinderne Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen og mange flere, der stiller op i år.

Første mand på scenen er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, der fortæller om sin selvbiografi 'Som blad i høst'. Det er lige efter borgmester Hans Toft har budt velkommen kl. 10, hvorefter der traditionen tro er gratis croissanter.

Messen varer til kl. 16.30, og dagen lang er der forfattere på bibliotekets to scener og forlagsstande overalt.

Masser af debat

Årets bogmesse står i biografien, samtidshistorien og den stærke fortællings tegn, og der vil være rig mulighed for debat og oplevelser med forfattersamtaler, forlagsstande og levende litteratur.

Det polemiske stof er rigt repræsenteret, og arrangørerne når omkring nærmest samtlige trin på samfundsstigen, lige fra royale operahuse til rockerborge, fra parcelhus og pendlerkort til Amalienborgs palæer.

Udover det biografiske og samtidshistoriske skal publikum selvfølgelig også møde en håndfuld helt igennem fiktive fortællinger, men de skønlitterære forfattere står ikke tilbage for deres mere virkelighedstro kollegaer, når det kommer til interessante samfundsperspektiver.

Forfatteren Tine Høeg indtager Øregårdssalen kl. 11.45-12.30. Foto: Lærke Posselt

Forfatteren Tine Høeg indtager Øregårdssalen kl. 11.45-12.30. Foto: Lærke Posselt

Et kig i krystalkuglen

Det er to garvede politikere, der på bogmessen ser tilbage på de sidste halvtreds års personlige og politiske begivenheder. Ritt Bjerregaard i andet bind af sine erindringer 'Valgt', der dækker perioden fra hun første gang blev valgt til Folketinget i 1971 og frem til begyndelsen af 90'erne, mens Uffe Ellemann-Jensen med 'Som blad i høst' har taget tiden efter han stoppede i dansk politik i 2001 under kærlig behandling.

Det er i øvrigt undertegnede, der skal interviewe Ritt Bjerregaard på Biblioteksscenen kl. 13.45.

Arrangørerne nøjes ikke med at dvæle ved fortiden, men har også inviteret Kaspar Colling Nielsen, der i romanen 'Det europæiske forår' giver sit bud på Danmark og Europas nærmeste fremtid.

Colling Nielsen bragede ind på den litterære scene med debuten 'Mount København', der vandt Bogforums Debutantpris 2010, og ligesom i hans foregående romaner er 'Det europæiske forår' en dystopisk fremtidsfortælling med en genkendelig virkelighed som baggrundstæppe.

Uffe Ellemann-Jensen kan opleves på Biblioteksscenen fra kl. 10.15 til 11. Foto: Thomas A.

Uffe Ellemann-Jensen kan opleves på Biblioteksscenen fra kl. 10.15 til 11. Foto: Thomas A.

Opvokset uden kærlighed

Leonora Christina Skov og Sara Omar skriver også begge på grænsen mellem fiktion og virkelighed i deres romaner 'Den, der lever stille' og 'Dødevaskeren'.

Det er to stærke og rystende fortællinger om at vokse op uden kærlighed og tryghed, om at være alene og uønsket. Men det er også to fortællinger om at bryde fri og skabe sit eget liv. Begge forfattere kan opleves på bogmessen.

Man ville ønske, at det var en ond drøm, men det var desværre virkelighed, da journalisten Anders Legarth Schmidt mistede sin seksårige datter.

Midt i den bundløse sorg fandt Legarth Schmidt en smule frihed fra de sorteste tanker ved at løbe, og det skrev han om på bloggen 'Jeg løber', der nu er blevet til en bog af samme navn.

Der ligger også et tab bag Harald Voetmanns nye bog 'Amduat. En iltmaskine'. Da Voetmanns far døde i 2016, begyndte Voetmann at interessere sig for efterlivsforestillingerne i den egyptisk mytologi, og i 'Amduat. En iltmaskine' følger vi både solgudens natlige rejse gennem dødsriget og en mand, som dør af en lungebetændelse på Holbæk Sygehus.

Bogen, som Voetmann i Weekendavisen selv kaldte en “alt for forsinket kærlighedserklæring”, er skrevet i hånden af Voetmann selv.

Oplev Harald Voetmann i Øregårdssalen kl. 12.45.

Oplev Harald Voetmann i Øregårdssalen kl. 12.45.

Gotisk gys

Slottet findes i virkeligheden, men resten er heldigvis fiktion i Leif Davidsens gotiske gyser 'Ravnens rede'. Romanen foregår på en forblæst ø ud for Bretagnes kyst, hvor den excentriske rigmand Erling Skjold har installeret sig på sit private slot. Et slot, der hurtigt viser sig at gemme på skumle hemmeligheder, og så tager spændingen fart. Følg med, når Davidsen fortæller om sin bog på bogmessen.

Hvis man ovenpå al den gys og gru trænger til en pause fra uhyggen, er der hjælp at hente i musikkens verden. Tidligere operachef for Royal Opera House i London, Kasper Holten, er aktuel med 'En lille bog om opera'.

Udover at være Holtens personlige fortælling om opera rummer den også en playliste med 43 indspilninger, som man kan gå på opdagelse i.

At musik også spiller en stor rolle i Kronprins Frederiks liv, fremgår med al tydelighed af Jens Andersens biografi 'Under bjælken – et portræt af Kronprins Frederik'.

Ligesom Holtens bog om opera ledsages den af en playliste. Så udover at blive klogere på Kronprinsens liv og levned kan man nu også få et royalt soundtrack til sin egen borgerlige tilværelse.

Arrangørerne får ikke besøg af selve Kronprinsen til bogmessen, men få har været så tæt inde på livet af Danmarks kommende konge som hans biografist Jens Andersen.

Jens Andersen fortæller om sin Kronprins Frederik-biografi på Biblioteksscenen kl. 14.30.

Jens Andersen fortæller om sin Kronprins Frederik-biografi på Biblioteksscenen kl. 14.30.

Cavling-vindere kommer

Fra samfundets absolutte top tager arrangørerne et dyk ned i de kriminelle afkroge.

De to Cavlingpris-vindere Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen har i deres dokumentariske beretning 'Bullshit - Fortællingen om en familie' tegnet et portræt af taberne af 80'ernes rockerkrig mellem Hells Angels og Bullshit.

Bogmessen slutter af i tilværelsens trygge midte: hos en gymnasielærer med pendlerkort. Lyder det kedeligt?

Det er det ikke. For det er Tine Høeg, der har skrevet ordene til romanen, som hedder 'Nye rejsende'.

Den blev belønnet med BogForums Debutantpris 2017.

Kaspar Colling Nielsen fortæller om 'Det europæiske forår' i Øregårdssalen kl. 13.45.

Kaspar Colling Nielsen fortæller om 'Det europæiske forår' i Øregårdssalen kl. 13.45.

Kasper Holten fortæller om sin operabog på Biblioteksscenen kl. 15.30. Foto: Clive Barda / ArenaPAL

Kasper Holten fortæller om sin operabog på Biblioteksscenen kl. 15.30. Foto: Clive Barda / ArenaPAL

Leonora Christina Skov kommer også på Gentofte Bogmesse for at tale om sin nye roman. Det sker på Biblioteksscenen kl. 11. Foto: Sofie Amalie Klougart

Leonora Christina Skov kommer også på Gentofte Bogmesse for at tale om sin nye roman. Det sker på Biblioteksscenen kl. 11. Foto: Sofie Amalie Klougart

Program for Gentofte Bogmesse

Øregårdssalen:
11-11.45: Camilla Stockmann og Janus Køster Rasmussen, 'Bullshit'
11.45-12.30: Tine Høeg, 'Nye rejsende'
12.45-13.30: Harald Voetmann Amduat, 'En iltmaskine'
13.45-14.30: Kaspar Colling Nielsen, 'Det europæiske forår'
14.30-15.15: Anders Legarth Schmidt, 'Jeg løber'

Biblioteksscenen:
10.15-11: Uffe Ellemann-Jensen, 'Som blad i høst'
11-11.45: Leonora Christina Skov, 'Den, der lever stille'
11.45-12.30: Leif Davidsen, 'Ravnens rede'
12.45-13.30: Sara Omar, 'Dødevaskeren'
13.45-14.30: Ritt Bjerregaard, 'Valgt'
14.30-15.15: Jens Andersen, 'Under bjælken'
15.30-16.15: Kasper Holten, 'En lille bog om opera'

Publiceret 14 February 2018 10:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV