DEBAT:

Hvor kommer det hele fra?

Geoffrey Cain, Rebekkavej 5, Hellerup

Ansporet af et meget filosofisk turneret læserbrev ('Hvor kommer ondskaben fra') i forrige nummer af Villabyerne, vil jeg gerne sige, hvor dejligt det er, at der er nogen, der hæver sig op over den trivielle dagligdag og skuer videre ud mod horisonten. Dog var der i indlægget en lille fejl, der vakte min indre lektor Blomme, nemlig det latinske 'gaudio fecit' (der angiveligt står på en gravsten på Assistenskirkegården), og som forfatteren - det er igen manden med de mange navne Nicholas Cornill de Limousin - oversætter med “han skabte glæde”. Jeg mener, det skulle være “han skabte med glæde”.

Men det er da i småtingsafdelingen, og ellers er læserbrevet som sædvanligt fyldt med dybsindigheder. “Er godhed altid god”, spørger Monsieur de Limousin, og det spørgsmål kan kort besvares med et nej. Ikke altid. Et godt eksempel er Angela Merkels herostratisk berømte 'Wir schaffen das', hvormed hun tillod en million kulturfremmede at vade ind i Tyskland og tage for sig af retterne. Ikke mindst de kvindelige.

Tænkte hun ikke på de konsekvenser, det kunne have - og fik - for andre? Blandt andet på nytårsaften i Køln? Åbenbart ikke. Men nu er skaden sket, og det er som så mange andre af den slags, irreversibelt. Det var sikkert fru Merkels moderinstinkt, der spillede en hovedrolle i sagen, og instinkterne er ikke altid den bedste ledetråd at følge. De kan få os til at foretage de særeste ting. For eksempel at promovere vores egen godhed.

Og her tænker jeg naturligvis på den seneste tids 'venligboisme', der har budt på et opbud af godhed. Det er svært for gamle syndere at hamle op med. Så vi ender nok i helvede. Eller - endnu værre - i Vollsmose.

Publiceret 15 February 2018 14:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV