DEBAT:

Det smukke Hellerup

Af Geoffrey Cain, Rebekkavej 5, Hellerup

Hvis man vil opleve noget smukt, skal man bare tage en tur til Nyhavn og kigge på de gamle sejlskibe i kanalen. De er pudsigt nok ikke bygget for at være smukke, kun for at være funktionsdygtige, men de er smukke alligevel.

De udgør en skærende kontrast til 'kunsten' i Charlottenborg-udstillingen ved siden af. Her er de tarveligt udførte værker mest udtryk for selvforelskelse og en 'se-på-mig indstilling'. Og ikke ret meget andet.

Alt er 'kunst' åbenbart, og ordet udgør et fint skalkeskjul, som de mindre ånder kan dække sig bag. Men fejlen er ikke deres alene.

Det startede vist nok med kameraets opfindelse i midten af 1800-tallet, der tvang billedmalere til at gå andre veje. Og finde på 'noget nyt', hvilket sandsynligvis var starten på de bildende kunsters déroute.

Det gav os først impressionismen - som ikke var helt så tosset, udtalte en af de sidste billedmagikere P.S. Krøyer, men så kom en række andre -ismer, som verden ikke havde grund til at være særlig glad for.

Og tendensen har nok også smittet af på skulpturproduktionen, der i dag ofte består af ansigts- og meningsløse skrotklodser, man haster forbi. Og vel nok også på den klassiske musik, der mestendels opsøges af en elite, der kun går til koncerter for at sige, at de har været der.

Resultatet er, at ægte håndværk - og smag - skal man i dag kigge langt efter.

Men er der ikke noget smukt mere? Jo, det er der, og lige for øjnene af os. Går man en tur i det smukke Hellerup er det ofte en ren æstetisk oplevelse at se på smukke huse - de hvide villaer omkring biblioteket for eksempel. Dem har ejerne lagt deres sjæl i. De er vor tids sande kunstnere. Så tak for det.

Publiceret 02 March 2018 09:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV