Bogmesse:

Litteraturen rykkede noget i Gentofte

Gentofte Bogmesse blev et tilløbsstykke i lørdags med hundredevis af publikummer, der kom for at opleve nogle af de stærkeste og mest aktuelle forfattere lige nu

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Snefnuggene flokkede udenfor. Indenfor var det publikum, som der flokkedes om lyslevende litteratur lørdag den 3. marts på Gentofte Hovedbibliotek.

Første forfatter på podiet ved årets bogmesse var tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

På 45 minutter fik han – i selskab med sin samtalepartner, bibliotekets Stig Grøntved Starck – publikum gennem hele efterkrigstidens historie; kold krig, murens fald, Østudvidelsen af EU, Brexit, Nato, Putin, Rusland og Trump.

Analyserne var skarpe og sikre, og prognoserne for fremtiden ikke kun rosenrøde i den gamle venstre-løves optik.

Det, Uffe Ellemann kan, er at være menneske og politiker i ét. Der blev også plads til at tale om den afdøde hund Oscar, som var eksministerens vigtige makker.

Leonora Christina Skov var mange kommet for at opleve, og hun fortalte indlevende og med stor autoritet om sin bog 'Den, der lever stille'. I Øregårdssalen fortalte de nyslåede Cavlingprisvindere Camilla Stockmann og Janus Køster Rasmussen om rå opvækst og rygmærker på Amager og åbnede for den store research bag deres prisbelønnede bog 'Bullshit', om rockerbanden af samme navn. Leif Davidsen fortalte levende om sin lange karriere og seneste spændingsbog 'Ravnenes Rede'.

Gentofte Bogmesse handler om gode samtaler og gavmilde forfattere, der signerede til den sidste streg var sat og køen tom.

Sara Omar tryllebandt publikum, der bredte sig ud over bibliotekstorvets grænser. Fra alle svalegange blev det både set og lyttet, da hun med insisterende, næsten messende stemme fortalte om at skrive, for at overleve grusomheder. Hun kom med en opfordring, der ikke var til at misforstå: Alle har et ansvar for at hjælpe de kvinder, der uanset baggrund bliver holdt nede. Se dem, brug din funktion og hjælp de nye generationer.

Mere lavmælt, men ikke mindre intenst var det i salen, da først romandebutanten Tine Høeg fortalte om sin prisbelønnede bog 'Nye Rejsende' og efterfølgende Harald Voetmann, der fortalte om sin bog 'Amduat. En iltmaskine'.

Villabyernes redaktør Jesper Bjørn Larsen interviewede Ritt Bjerregaard, og også her var der et feministisk anstrøg; hun fortalte om et hårdt liv i politik. Et omdrejningspunkt var Ritz-sagen fra 1978, hvor en dyr hotelovernatning i Paris fældede hende som undervisningsminister. Hun forklarede, at det var vreden over sagens uretfærdighed, der fik hende tilbage. 'I vrede er der en energi' – og her var hun næsten på linje med Sara Omar. Offerrollen kommer man ingen vegne med.

Kasper Colling Nielsen greb salen i en samtale med Tranens leder Toke Lykkeberg om Colling Nielsens fremtidsroman, 'Det Europæiske Forår'.

Her var afstikkere til store emner som litteraturens og kunstens muligheder for at være relevante i samfundsdebatten. En både alvorlig og løssluppen samtale om en roman, der spår fremtidsscenarier a la Socialdemokratiets seneste asyludspil og litterære anekdoter om smertefulde 500 kr.'s knald i H.C. Ørstedsparken.

Jens Andersen fortalte underholdende om bogen 'Under Bjælken', som tegner et billede af Kronprins Frederik som en folkelig, aktiv og modig kronprins. Arven fra Henrik kom de også ind på.

Journalist og forfatter Anders Legarth Schmidt gav en stærk præstation i en samtale om at løbe: At løbe stærkt, at løbe langt og for til sidst at opleve den rolige tomhed, der opstår, når man blot er et åndedrag og en krop, der løber.

Og om følelsen af et være i krig i kampen mod datterens sygdom og død.

Bogmessen havde en festlig finale med Kasper Holten, som fortalte veloplagt og passioneret om opera og sin første bog om det emne.

Gentofte Bogmesse blev en festdag for den litteratur, der vil os noget og rykker noget.

En af gæsterne ved bogmessen var tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

En af gæsterne ved bogmessen var tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Der var rift om siddepladserne til de mange oplæg.

Der var rift om siddepladserne til de mange oplæg.

Forfatterne bag bogen ’Bullshit’ signerer bøger.

Forfatterne bag bogen ’Bullshit’ signerer bøger.

Forfatter Tine Høeg læser op af sin debutroman ’Nye Rejsende’.

Forfatter Tine Høeg læser op af sin debutroman ’Nye Rejsende’.

Leonora Christina Skov signerer sin bog ’Den, der lever stille.’

Leonora Christina Skov signerer sin bog ’Den, der lever stille.’

Leif Davidsen var også at finde til Gentofte Bogmesse.

Leif Davidsen var også at finde til Gentofte Bogmesse.

Publiceret 05 March 2018 15:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV