Maglegårdsskolen kæmper for børns rettigheder

Mange børn og voksne tror, det er en selvfølge, at man har et navn eller mulighed for at gå i skole. Sådan er det ikke altid. Det vil Maglegårdsskolen lave om på

Af
Af Katharina Wegener

7.x på Maglegårdsskolen

I sidste uge havde Maglegårdsskolen en temauge, som gik ud på at indsamle penge til Gentoftes venskabsby Tasiilaq, som ligger i Øst-Grønland.

Maglegårdsskolen er ved at blive til en UNICEF-rettighedsskole, og derfor bliver der fokuseret meget på Børnekonventionen. Alle børn lavede forskellige aktiviteter for at lære om rettighederne og indsamle penge. Det er et forløb, der har foregået siden begyndelsen af skoleåret.

“Man ved, at når børn arbejder sammen om rettigheder, er der større trivsel. Med større trivsel er der bedre læring, både fagligt, personligt og socialt,” siger Niels Munch-Andersen, skoleleder på Maglegårdsskolen,

“Forståelse af, hvordan andre børn lever, lærer børnene om kultur. Med den viden og med samarbejde kan børnenes generation senere være med til at løse problemerne på kloden,” tilføjer han.

Løb for penge

Børnene har i denne uge blandt andet trodset kulden og løbet i en bane rundt om skolen for at tjene penge i Sæl-løbet. I alt blev det til 5.120 gange rundt om skolen, hvilket gav et støttebeløb på 10.242 kr. fra IKEA Gentofte.

Og så har 7. årgang under Operation Dagsværk samlet 15.400 kr. ind, så Maglegårdsskolen har i alt i løbet af ugen samlet 25.642 kr. ind til UNICEF.

Børnene har også lavet en masse andre aktiviteter, som har lært dem om Grønland. Det har de gjort ved at se en masse film om grønlandske børn, hvor de kan se, hvor anderledes deres liv er.

“Nogle gange er børnenes rettigheder ikke noget, vi rigtigt sætter pris på, fordi vi har vokset op med, at vi bare har rettigheder,” siger Amanda Kramme Guldback, elev i 9. klasse.

“Jeg synes, at det er vildt, at vi nu er i 2018, og der stadig er så mange børn, der har det dårligt,” siger hun.

For at blive til en rettighedsskole skal alle elever og lærere først have kendskab til Børnekonventionen. De får samtidig fremover indflydelse på de beslutninger, som påvirker deres hverdag på skolen.

“Målet er, at alle på skolen lærer om børnerettighederne og børnekonventionen, og at det er en tankegang, skolen tager med sig fra nu af og for altid,” siger Henrik Tvede, der er læreransvarlig for rettighedsprojektet. Og han fortsætter:

“Målet er selvfølgelig også, at vi får et certifikat, der beviser, at vi er en rettighedsskole, og det forpligter.”

Et grønlandsk kor underholdt, da temaugen blev rundet af fredag. Foto: Katharina Wegener

Et grønlandsk kor underholdt, da temaugen blev rundet af fredag. Foto: Katharina Wegener

En god afslutning

Som afslutning på temaugen var hele skolen samlet i hallen fredag. Her var der blandt andet besøg af et grønlandsk kor, og skuespilleren Mikkel Reenberg, som læste et grønlandsk sagn. Siden hver årgang havde haft om nogle forskellige emner, blev de ting, de havde lært, præsenteret. Der blev sunget sange, danset, spillet med grønlandske trommer, læst højt og meget andet.

Det løftede stemningen, og det samme gjorde tanken om, at alle havde gjort en forskel, så der var smil på alles ansigter efterhånden som hallen blev tømt.

Katharina Wegener tjente 250 kr. til Operation Dagsværk-projektet ved at skrive denne artikel til Villabyerne.

Hvad synes eleverne?

”Ethvert barn fortjener en god barndom.” Aryam, elev i 7. klasse.

”Alle børn skal blive behandlet godt. De skal også have forældre og have ret til privatliv!” Elisabeth, elev i 4 klasse.

”Jeg synes, at det er godt, at Maglegårdsskolen bliver en rettighedsskole.” Gustav, elev i 7. klasse.

”Alle børn burde have det lige så godt som os.” Anna-Lucca, elev i 7. klasse.

Elever fra de mindste klasser synger Mester Jakob på grønlandsk. Foto: Katharina Wegener

Elever fra de mindste klasser synger Mester Jakob på grønlandsk. Foto: Katharina Wegener

Hele sidste uge arbejdede Maglegårdsskolen med Grønland som tema.

Hele sidste uge arbejdede Maglegårdsskolen med Grønland som tema.

Publiceret 06 March 2018 13:30

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV