Filmstriben anbefaler:

’Kæmpen’ af Johannes Nyholm

Af
Af Jakob Haväng

'Kæmpen' ligner ikke noget andet, vi har set på film. Det er et eventyr med omtrent lige dele tragedie og humor.

I filmen møder vi den unge mand Rikard (Christian Andrén), som bor på et bosted og har det meste imod sig. Han har autisme, et deformt ydre og en mildest talt dårlig relation til sin psykisk syge mor, som gav ham bort, da han var barn.

De få gange, Rikard siger noget, så er det kun hans bedste ven på bouleholdet, Roland (Johan Kylén), som forstår ham.

Rikard lever for to ting. At blive genforenet med moderen (Anna Bjelkerud) og at følge sit boulehold til de nordiske mesterskaber. Alle priser, han får, giver han til sin mor, som han konstant savner. Hun bor isoleret i en lejlighed, hvor hun ikke slipper nogen ind. Ikke engang sin egen søn.

På bostedet er Rikard vellidt. Livet dér skildres med en enorm empati, kærlighed og humor. Ude i den store verden må han udstå hån og skældsord, selv fysisk mishandling.

Rikard kommer til kort i en verden, hvor empati er en mangelvare, men finder en tryghedszone i bouleklubben 'Tre kugler'. Da de nordiske mesterskaber nærmer sig, bliver han dog pillet af holdet, hvilket får hans tilværelse til at krakelere.

Christian Andrén giver på en imponerende måde kød og blod til Rikard på trods af, at hans ansigt til store dele er skjult under den suverænt skabte maske. Et imponerende værk af de Oscar-nominerede sminkører Love Larsson og Eva von Bahr.

Instruktøren Johannes Nyholm har i sin debut lavet et egenartet og underholdende drama om udstødelse, hvor han blander et gråt hverdagsfoto med en udtryksfuld eventyrverden.

Som i en feberdrøm, eller måske snarere i en illustration af Rikards indre landskab, ser vi en mægtig kæmpe, som tager fra et mystisk bjerglandskab mod byen for at undsætte hovedpersonen og hans plagede mor.

'Kæmpen' er en fortælling om ubetinget kærlighed, sorg og eksistentiel kamp.

Publiceret 08 March 2018 15:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV