Fuglenes vinter:

Kulde, kalorier og kropsvarme

Af
Tekst og foto: Torkild Kristensen

Selv om fugle er så heldige at have en tyk og isolerende fjerdragt, er en vinterkuldebølge som den for nylig med hård døgnfrost og blæst en alvorlig sag, og vore overvintrende fugle må

arbejde ihærdigt for at få nok kalorier til at opretholde livet.

Det gælder ikke mindst de helt små fugle som Danmarks – og Europas – mindste, fuglekongen. At den ikke har fået sit navn på grund af størrelsen (vægt 5-7 gram, længde fra næb til halespids ca. 9 cm) er indlysende, da den ikke er meget større end en kolibri. Navnet skyldes dens 'kongekrone', en gul issestribe, der for hannens vedkommende også har islæt af orangerødt. Størstedelen af året fører fuglekongen en ret skjult tilværelse i toppen af høje grantræer, hvor den bygger rede af mos og lav, holdt sammen af spindelvæv og foret med dun og fjer. Dens føde udgøres hovedsageligt af små edderkopper, biller og bladlus samt mider.

For at overleve om vinteren er fuglekongen næsten uafbrudt på utrættelig jagt i døgnets lyse timer, hoppende og flagrende rundt mellem grenene.

LÆS OGSÅ: Tusindvis af rødhætter lyser op i vintermørket

Man har beregnet, at den må afsøge cirka 300 meter grangrene i timen for at finde nok føde. For at udvide fødesøgningen om vinteren, hænder det, at den forlader granerne og drager rundt, sommetider i selskab med blåmejser, musvitter og halemejser (et såkaldt 'mejsetog') i haver, parker og moser, som her i Ordrup Ellemose.

På trods af alle anstrengelser omkommer mange fuglekonger og andre småfugle i kolde vintre, men heldigvis er de fleste meget frugtbare og i stand til at opfostre et eller to kuld med hver 8-9 unger om året, så bestanden hurtigt rettes op igen.

Udover flittig kalorieindtagelse findes der også en anden metode til at klare en hård vinter på. Den kender halemejserne. Billedet viser en nyudfløjet flok halemejseunger, der trykker sig tæt sammen på en gren midt inde i en tjørnebusk. Voksne halemejser tilbringer tit kolde vinternætter på samme måde for at få glæde af hinandens kropsvarme.

Og så hurtigt videre til næste gren.

Og så hurtigt videre til næste gren.

Fuglekonge i Ordrup Ellemose. Mon der gemmer sig noget spiseligt her?

Fuglekonge i Ordrup Ellemose. Mon der gemmer sig noget spiseligt her?

Publiceret 14 March 2018 16:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV