Gentoftes gymnasierektorer:

Vi er ikke handicapvenlige

Ingen af kommunens fire gymnasier kan tilbyde kørestolsbrugere en fri tilgængelighed. Det viser en undersøgelse foretaget af Villabyerne

Af
Af Kathrine Albrechtsen

Trods fire gymnasier inden for kommunegrænsen må kørestolsbrugere ofte søge mod andre kommuner.

Det viser en rundringning til kommunens fire rektorer, foretaget af Villabyerne.

For år tilbage fik Aurehøj Gymnasium monteret elevatorer uden på deres hovedbygning og en ekstern bygning, fortæller rektor Anders Krogsøe.

“Men vi er ikke bygget med henblik for handicappede og vil ikke markedsføre os selv som handicapvenligt. Det ville være en tilsnigelse, fordi der er lokaler, som ikke er tilgængelige for kørestolsbrugere. Men vi har et ideal om, at gymnasiet skal være åbent for alle. Også for vores ansatte, hvor vi også har en kørestolsbruger,” siger han.

På Øregård Gymnasium kan de ikke tage imod elever i kørestol, forklarer rektor Pia Nyring.

“I forbindelse med vores 100 års jubilæum fik vi afslag på vores ansøgning om at bygge en udvendig elevator, fordi vi er en fredet bygning. Så der er kun adgang til innovationshuset og biblioteket, så det hindrer vedkommende i at deltage i fag som fysik og biologi i hovedbygningen. Vi vidste godt med det afslag, at så var der ikke så mange muligheder tilbage for, at gymnasiet kunne optage handicappede elever. Som rektor synes jeg, at det er ærgerligt, at det hindrer unge mennesker med handicap i at komme ind på lige den ungdomsuddannelse, de gerne vil,” siger hun.

Hvad er din kommentar til, at ingen af Gentofte Kommunes fire gymnasier er handicapvenlige?

“Det er ærgerligt, at eleverne ikke kan følge en helt normal hverdag på skolen. Men for at gøre gymnasierne handicapvenlige, ville det kræve, at man bygger hele sin skole om, og det vil være så bekosteligt. Det er der ingen af os, som har ressourcer til,” siger Pia Nyring.

De økonomiske udfordringer kan rektor Jørgen Rasmussen på Gl. Hellerup Gymnasium nikke genkendende til.

“I forbindelse med den nye nedgravede hal og huset til kunstneriske fag, diskuterede vi mulighederne for at bygge en udvendig elevator. Men det blev estimeret til at koste en milion kr., og det ville belaste vores økonomi,” siger han.

Gammel Hellerup Gymnasium har dog ifølge Jørgen Rasmussen mulighed for at byde elever i kørestol velkommen, men forholdene er ikke optimale.

“Vi har niveaufri adgang til to af vores bygninger, og til hovedbygningen kan vi sætte en sliske ud. Det ville være en falsk varebetegnelse at kalde os handicapvenligt. Men hvis nogle søgte, ville vi ikke afvise dem på grund af deres handicap. Vi ville finde en løsning, men det ville ikke være nemt, så hvis der var andre muligheder end at gå her, var det nok smartere,” siger Jørgen Rasmussen.

Hvad tænker du om, at ingen af Gentoftes gymnasier kan kalde sig handicapvenlige?

“Det ville være naturligt, at minimum et gymnasium i Gentofte var indrettet til at tage imod handicappede kørestolsbrugere. Det er et dårligt signal, hvis ingen af gymnasierne kan håndtere det,” siger han.

LÆS OGSÅ: Vil Buster komme til at gå igen?

Med Buster Antonsen, som sidder i kørestol, blev der foretaget indgreb på Ordrup Gymnasium i form af ramper og elektroniske døre, så han kunne bevæge sig frit rundt mellem skolens nye bygninger. Hovedbygningen er dog ikke tilgængeligt land for kørestolsbrugere.

“Helt grundlæggende vil jeg gerne gå rigtig langt for elever i kørestol, der ønsker at gå her, men et handicapvenligt gymnasium bliver vi aldrig,” siger rektor Søren Helstrup.

Publiceret 14 March 2018 11:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV