Biblioteket anbefaler en stærkt bevægende fortælling om at løbe med sorgen

Af
Af litteraturkonsulent Signe Langtved Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

“Jeg husker, at jeg svingede fra broen over jernbanen og ned på Østbanegade, hvor jeg pludselig råbte hendes navn mod himlen. 'Ellen,' råbte jeg. 'Vi er frie.' Lige i det sekund var jeg fri, savnet var til at bære. Jeg var stærk. Men følelsen forsvandt, da jeg stod stille igen efter de 10 kilometer. Som luften, der sprutter ud af en knudeløs ballon, der bliver sluppet. Det begyndte at gå op for mig, hvad der egentlig var sket. Hun var ikke mere. Jeg skulle aldrig se hende grine. Høre hendes stemme. Mærke hendes varme krop. Sniffe hendes duft der, hvor hals bliver til skulder. Det var forbi. Dagen efter løb jeg igen. Det var sådan, det begyndte.”

Ti timer efter, at journalisten Anders Legarth Schmidts seksårige datter Ellen døde på Rigshospitalet efter to års opslidende kræftsygdom, snørede han løbeskoene. Midt i den afgrundsdybe sorg gav det ham en ny mening og funktion at løbe.

Han fandt i løbet et rum, hvor han mærkede en snert af frihed fra de sorteste tanker. Og et afløb for den følelse af afmagt og kontroltab, der følger med sorgen. For i løbet findes kun det næste skridt, det næste åndedrag - og det næste hjerteslag.

I en serie dybt personlige og meget rørende tekster i krydsfeltet mellem liv, død, løb, sorg og savn deler forfatteren i denne bog sine følelser og tanker og refleksioner over, hvad løb handler om for ham, når han løber uden at se sig tilbage på sine tidlige morgenture i København, ad kolde bjergstier i Himalaya og øde landeveje i Marokko.

'Jeg løber' er en stærkt bevægende fortælling om at finde en vej ud af sorgen og om at leve - og løbe videre - på trods.

Teksterne, der oprindelig er udgivet som en blog i Politiken, er smukke, umiddelbare, helstøbte og fuldstændigt uafrystelige.

De har opnået stor opmærksomhed, blandt andet fordi Anders Legarth Schmidt tager favntag om det tabu, som døden er.

I 2017 blev 'Jeg løber' opsat som teaterstykke på Det Kongelige Teater. Det anmelderroste stykke turnerer i foråret 2018 landet rundt og genopsættes på Det Kongelige Teater til efteråret.

Anders Legarth Schmidt (f. 1974) er journalist og har siden 2003 været ansat på Politiken. Han skriver blandt andet om sundhed og psykiatri. Han har modtaget Hørupprisen og Kristian Dahls mindelegat og er tre gange blevet nomineret til Cavlingprisen.

Han bor på Østerbro i København sammen med sin kæreste og datter.

I ’Jeg løber’ deler forfatteren sine følelser og tanker om, hvad løb handler om for ham. I 2017 blev den opsat som teaterstykke på Det Kongelige Teater. Pressefoto

I ’Jeg løber’ deler forfatteren sine følelser og tanker om, hvad løb handler om for ham. I 2017 blev den opsat som teaterstykke på Det Kongelige Teater. Pressefoto

Publiceret 04 April 2018 09:00

SENESTE TV