Ugens læser:

"Jeg har ikke en enkelt forfatter, som jeg holder mig til med ukritisk begejstring, for selv de bedste forfattere skriver også mindre gode bøger"

Kim Blæsbjerg, 43 år, forfatter.

Hvilken roman har du sidst læst?

“Linn Ullmanns 'De urolige' og før den Delphine de Vigans 'Alt må vige for natten'. Autofiktionsgenren kan let virke tillokkende, fordi man får lov at følge det såkaldt virkelige liv, men jeg har indtryk af, at de fleste forsøg inden for genren blegner lidt i forhold til Karl Ove Knausgårds mesterværk 'Min kamp'. Det gør Ullmanns og Vigans bøger bare ikke. De er også mesterværker, og jeg kan godt lide, at de ikke følger det gængse afsæt for autofiktionen, nemlig forfatterens portræt af sig selv som offer for forældrenes handlinger. Hos Ullmann og Vigan er det forældrene, der er hovedpersonerne, og forfatternes vilje og evne til at forstå dem er sympatisk, rørende og alt andet end selvoptaget.”

Hvem er din favoritforfatter?

“Jeg har ikke en enkelt forfatter, som jeg holder mig til med ukritisk begejstring, for selv de bedste forfattere skriver også mindre gode bøger, så jeg har snarere yndlingsromaner. Vidt forskellige bøger som 'Den store Gatsby' af Scott Fitzgerald, 'Madame Bovary' af Flaubert, 'Sult' af Hamsun, 'Hærværk' af Tom Kristensen, 'Glasklokken' af Sylvia Plath og 'Krig og fred' af Tolstoj. Men jeg har mange gange haft perioder, hvor jeg fordybede mig i et forfatterskab og læste en bunke af en forfatters bøger. Blandt mange andre kan jeg nævne Tove Ditlevsen, Dostojevskij og Philip Roth.”

Hvad er din favoritgenre?

“Den brede realisme, der tager på sig at fortælle ikke kun nogle personers, men et helt samfunds eller en hel epokes historie. 'Bliktrommen' af Günter Grass og 'Midnatsbørn' af Salman Rushdie var med deres barokke realisme afgørende inspirationskilder for mig, da jeg læste dem som helt ung. Senere har bøger som 'Lykke-Per' af Pontoppidan, 'Vredens druer' af Steinbeck og fra vores egen tid 'Mærkedage' af Smærup Sørensen og Sofi Oksanens Estlands-trilogi betydet meget for mig.”

Har du nogensinde opgivet en bog?

“Det skete aldrig, da jeg var yngre. Da var jeg stålsat besluttet på at læse alt til ende, og det har til tider været øvelser i udholdenhed. Nu er jeg mere økonomisk med min tid.”

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

“Til trods for, at jeg selv skriver lange samfundsromaner og er optaget af at læse den slags bøger, elsker jeg også kortromaner. Bøger med få personer og en enkel handling, bøger, man kan gå rundt med i inderlommen, og som man kan læse på en aften. Jeg anbefaler 'Perlen' af John Steinbeck, en hård og rørende skildring af social uretfærdighed til alle tider, også den tid, vi lever i nu.”

Publiceret 04 April 2018 07:00

SENESTE TV