Farveekspert har pillet i Arne Jacobsens vægge

Har den berømte funkisvilla på Gotfred Rodes Vej 2 altid været hvid? Det har ejeren af huset nu fået undersøgt

Bevæbnet med knive og vatpinde dyppet i særlige kemikalier har en farvearkæolog været på opdagelse i et af Charlottenlunds mest kendte huse, Arne Jacobsens funkisvilla på Gotfred Rodes Vej 2.

En villa, som den indflydelsesrige danske arkitekt byggede til sig selv tilbage i 1929, og som - viser det sig nu - altid har været holdt i nuancer af hvid.

“Undersøgelsen i Arne Jacobsen-villaen viste, at der på de pudsede vægge i begge etager var forbavsende få lag maling. Heller ikke i husets trapperum sprang farverne i øjnene. Selvom farveafdækningen viste, at trappen har været malet hele syv gange, så er det hver gang sket med en tonet hvid oliemaling,” fortæller restaureringstekniker Søren Møller i en pressemeddelelse fra foreningen Realdania By & Byg, som har ejet huset siden 2006.

Søren Møller har mere end 30 års erfaring i at kradse bygningers fortid frem, og i Jacobsens tidligere hjem fandt han også glimt fra gamle dage.

“Det ældste lag fra dengang huset blev bygget, viste sig at være en ganske lys okkerfarve, som også harmonerer fint med den vægfarve, som kan ses på et af Arne Jacobsens egne fotografier fra 1930. Efter okkerfarven er der blevet malet med en lys blågrøn farve. Begge farver var malet med mat oliemaling,” siger han.

For Realdania By & Byg har undersøgelsernes resultater stor betydning.

“Farver og farveholdninger er en integreret del af en bygnings udtryk, både på det tidspunkt, hvor bygningen opføres, og senere, når skiftende ejere og modeluner dikterer nye farver. Gennem de farvearkæologiske undersøgelser får vi grundigt kendskab til bygningens farver og dekorationer, og vi kan afgøre, hvad der er originalt, og hvad der er kommet til senere. Dén viden er guld værd, når vi skal træffe farvevalg i forbindelse med et restaureringsprojekt,” lyder det fra foreningens arkitekt og projektleder Per Troelsen, som har stået i spidsen for restaureringen af villaen.

Arne Jacobsen boede på Gotfred Rodes Vej 2 med sin familie fra 1929 til 1943.

shp

En restaureringstekniker har skrabet sig gennem lagene i Arne Jacobsens tidligere hjem i Charlottenlund.

En restaureringstekniker har skrabet sig gennem lagene i Arne Jacobsens tidligere hjem i Charlottenlund.

Publiceret 05 April 2018 10:00

SENESTE TV