Borgmesteren blev hyldet - og fik sin indianerdåb

Køen var lang, meget lang, for at sige tillykke til Hans Toft, der fredag kunne fejre sit 25 års jubilæum som Gentoftes borgmester

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Det var måske meget sigende for fredagens fejring af borgmester Hans Toft, at Preben Elkjær, Danmarks bedste angriber gennem tiden, ikke rigtigt kunne komme til at hilse på hovedpersonen.

Se video fra jubilæet

Da Villabyerne træffer den folkekære måltyv, står han i hvert fald i hjørnet af rådhussalen og spejder over mod køen af gratulanter for at se, hvornår den mon bliver kortere.

Hvorfor er du her i dag, Preben Elkjær?

“Det er et flot jubilæum, vi har en god kommune, og det har Hans Toft jo en meget stor andel i,” lyder det fra Preben Elkjær, der flyttede til Gentofte i 1996 sammen med sin belgiske kone Nicole.

Hvad er hans største dyder?

“Han hører efter, hvad jeg siger,” griner Preben Elkjær. “Nej, det må du ikke skrive. Han leder kommunen på en god måde. Jeg har mødt ham flere gange, han er altid sympatisk og imødekommende.”

En af de helt store

En anden, der er mødt op for at hylde Gentoftes borgmester, er justitsminister og formand for Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen.

“Vi har en af vores mest markante borgmestre i Hans Toft... nu skal jeg selvfølgelig passe på med, hvad jeg siger”, smiler partiformanden og peger over mod den person, han stod og snakkede med, da Villabyerne forstyrrede: Høje-Taastrups borgmester og partifællen Michael Ziegler.

“Det gør ikke noget, jeg skal også videre nu,” griner Michael Ziegler, der som bekendt har gang i nogle vigtige forhandlinger i øjeblikket.

Søren Pape kan derfor give fuld gas i sin ros til Gentoftes borgmester.

“Han nyder vælgernes og byrådets tillid, han er en af de helt store borgmestre. Han kerer sig altid om sine borgere og om Gentoftes interesser. Han står for klassisk borgerlig ordentlighed. Han ved, det ikke handler om store, ideologiske korstog, men om et samarbejde, der rykker ved noget for borgerne. Og så er jeg vildt imponeret over hans engagement, selv efter 25 år.”

LÆS OGSÅ: Jubilæum: 25 år med Gentoftes myreflittige frontkæmper

Villabyerne træffer tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, en anden stor Hans Toft-fan.

“Han er simpelthen en knalddygtig borgmester. Han er flittig, sætter sig ind i sagerne, han er den ideelle borgmester.”

Hvordan er det som Venstre-mand at se på, at I får flotte valg, når der er folketingsvalg, mens opbakningen svigter fuldstændig ved kommunalvalget?

“Det er ikke en borgmestereffekt. Det er en Hans Toft-effekt. Og ved du hvad, det lever man fint med. Han skal sørge for at samle stemmer nok til sine flertal, og det gør han jo kun, når folk er tilfredse. Han er god til at samarbejde med dem, der gider at samarbejde. Så ham er vi meget glade for.”

Og børnene fra Vældegårdens Børnehave havde blomster med til dagens jubilar.

Og børnene fra Vældegårdens Børnehave havde blomster med til dagens jubilar.

Lærte samarbejdets betydning

Blandt de mange hundrede mennesker i rådhussalen er også Netværkshusets mangeårige leder Arne Madsen. Vi spørger ham, hvad det er, Hans Toft er så god til.

“Han favner alle på en eller anden måde. Han gør ikke nogen forskel på høj eller lav, rig eller fattig. Man skal samarbejde, også med sine politiske modstandere, for så er der ro på bagsmækken. Det har han virkelig lært,” siger Arne Madsen.

Arne Madsen understreger samtidig, hvor stor betydning borgmesteren har haft for Netværkshuset.

“Han gør en kæmpe indsats og har altid været en medspiller for os. Han har altid sagt, og det glæder mig lige meget hver gang, at vi skal tage ordentligt imod de mennesker, der kommer til vores land.”

Så er det blevet tid til taler, og første mand på podiet er viceborgmester Søren Heisel, der på vegne af resten af kommunalbestyrelsen udstyrer Hans Toft med indianernavnet 'Geronimo' for hans utrættelige kamp for reservatet mod den udskældte udligning. Og han takker ham personligt for det tætte samarbejde.

Og så er det Søren Papes tur til at indtage podiet.

“Gentoftes borgere ved, hvad de har, og de kan lide det. En særdeles veldrevet kommunen med en fremragende borgmester i front. Hans, jeg siger dig mange tak på partiets vegne for at være en bastion, man altid kan regne med.”

Hans Tofts partifælle i kommunalbestyrelsen Pia Nyring vil også sige et par ord.

“Dit personlige stemmetal ved seneste valg - 14.926 stemmer - siger det hele. Vi er samtidig den kommunalbestyrelse, der har den største procentuelle opbakning. Det skyldes din evne til at samle folk. Et sted, hvor vi holder de klassiske dyder i hævd, er den konservative gruppe. Vi kender alle vores plads i gruppen, hvor vi har et naturligt hierarkisk system. Jeg vil da også godt sætte et lille spørgsmålstegn ved, at du godt kan lide lidt modstand,” siger hun med et glimt i øjet.

Efter underholdning, bl.a. med sang fra Vældegårdens Børnehave og efterfølgende med optræden af Lise Lotte Nielsen, Henrik Krogsgaard og Gert Henning Jensen, er det blevet hovedpersonens tid til at sige et par ord. Han lægger ikke skjul på, at det faktisk slet ikke er ham sådan at være i centrum.

“Der er flere medarbejdere, der i den seneste tid har vendt deres papirer, når jeg kom ind i rummet. Det var faktisk rigtig ubehageligt ikke at have styr på det hele,” siger Hans Toft.

Salen griner, og så kommer en smagsprøve på borgmesterens lune, nordjyske charme:

“Jeg var egentlig lidt betænkelig ved den her dag. Jeg siger lige som Dan Turèll, 'jeg holder af hverdagen'. Men ved I hvad, venner, det er faktisk en meget god dag.”

Børn fra Vældegårdens Børnehave sang for borgmesteren.

Børn fra Vældegårdens Børnehave sang for borgmesteren.

Hele byen flagede i fredags til ære for borgmesteren.

Hele byen flagede i fredags til ære for borgmesteren.

Borgmester Hans Toft og hans kone Lisbeth nød underholdningen fra scenen.

Borgmester Hans Toft og hans kone Lisbeth nød underholdningen fra scenen.

Der blev hurtigt fyldt godt op på gavebordet.

Der blev hurtigt fyldt godt op på gavebordet.

Publiceret 10 April 2018 12:00

SENESTE TV