Danske øjenlæger hjalp blinde kinesere

To øjenkirurger fra Charlottenlund brugte påsken på at hjælpe fattige kinesere med at vinde synet tilbage

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Mange yderområder langs silkevejen til Tibet har stor mangel på øjenlæger, så derfor var der et kæmpe behov for hjælp, da to øjenkirurger fra Charlottenlund og deres børn sammen med et lægeteam fra Euroeyes for nylig gennemførte en hjælpemission i Kinas højland, Gannan i 3.000 meters højde.

På det lokale hospital havde Euroeyes indgået en aftale med tre lokale og uerfarne øjenlæger om at operere 200 patienter gratis og samtidig undervise det lokale team.

3-4 måneder før projektet overhovedet startede, begyndte patienter at strømme til hospitalet langvejs fra, og de blev forundersøgt, så de patienter, der var egnet til operation for grå stær, kunne indkaldes de dage, det danske operationsteam var i aktion.

LÆS OGSÅ: Øjenlægen, der tager sit arbejde med på ferie: "Den største gave her i livet er at kunne give"

Udstyr, linser, mikroskoper, medicin og instrumenter var arrangeret og transporteret fra Euroeyes' klinikker i Shanghai, Beijing og Shenzhen, og flere af personalet fra de klinikker assisterede, bl.a. med oversættelse.

De opererende øjenlæger var Jørn Jørgensen, Bidya Pant samt ægteparret Gøril og Jannik Boberg-Ans fra Charlottenlund, der havde taget deres børn, sygeplejersken Linn og den lægestuderende Lars, med. Med på turen var også den tandlægestuderende veninde Sophie. De havde alle tre deltaget i Eye Camps tidligere.

Svært at forklare glæden

I løbet af fire operationsdage lykkedes det teamet at operere 200 patienter med grå stær på det ene øje. Alle havde så udtalt grå stær, at de praktisk taget var helt blinde inden operationen og måtte følges af familie til hospitalet.

“Det er svært at forklare den glæde, der skabes, når vi dagen efter operationen fjerner øjenklappen og patienten oplever at kunne se igen. Det er utroligt farverigt, rørende med smil og glædesråb midt i mylderet af mennesker. Der er en næsten kaotisk larm af kommandoer i det lille undersøgelseslokale, hvor nogle efter tur undersøges i spaltelampe, andre får målt øjentryk, og nogle ser på synstavle for at bestemme deres synsevne. Alt imens hospitalsgangene er fyldt af alt for mange pårørende i tibetanske folkekostumer, muslimske klædedragter eller store eller mindre farverige svøb. Alle maser på og støtter deres ældre rundt på stationerne,” fortæller Jannik Boberg-Ans.

Den danske øjenkirurg har i mange år brugt de fleste af sine ferier på at hjælpe verdens fattigste.

“Man siger, at den største glæde er at give, og det oplever vi hver gang, vi er af sted, nu på 16. år. Det at kunne dele den arbejdsglæde med vore børn professionelt, er fantastisk, selv om det er både fysisk hårdt og stressende. Ikke mindst når der, ud over jetlag, i 3.000 meters højde er højdesyge at kæmpe med. Der er ikke tvivl om, at den gnist af meningsfuld arbejdsglæde ved vor indsats er givet videre til vore børn. Man kan se det i deres trætte øjne, når vi sent på aftenen går hjem fra hospitalet.”

Mange ludfattige kinesere gik derfra med et helt nyt liv.
Privatfoto

Mange ludfattige kinesere gik derfra med et helt nyt liv. Privatfoto

Publiceret 17 April 2018 09:30

SENESTE TV