ANNONCE

Klassisk kvalitet til julemiddagen: Roger Perrin Châteauneuf-du-Pape, Amarone 2010, Saronsberg Shiraz, Charles & Charles Zinfandel.

Klassisk kvalitet til julemiddagen: Roger Perrin Châteauneuf-du-Pape, Amarone 2010, Saronsberg Shiraz, Charles & Charles Zinfandel.

Hvilke vine skal du drikke til jul og nytår?

Der er gode mad-grunde til, at vi vælger den samme type vin til julemiddagen år efter år. Og nytårsaften skal du ikke spilde den gode champagne kl. 24, men drikke den kl. 18, anbefaler Holte Vinlager

 

Selv om der sker masser af produktudvikling i vinens verden, er visse tidspunkter på året præget af meget faste vintraditioner. Og det gælder ikke mindst julen.

Det er de helt traditionelle valg, der dominerer, når danskerne udpeger vin til julemiddagen, og det er der en god grund til, forklarer direktør i Holte Vinlager, Jacob Gylling.

Den fede og søde julemad kræver særlige vine

”Vi spiser masser af både fed og sød mad juleaften, ikke mindst i kraft af tilbehøret. And, flæskesteg og gås samt saucen, brunede kartofler, svesker og æbler kræver en vin med kraft, fylde og sødme for at blive matchet i smagsoplevelsen. Den rette vin skal også have alkohol og en lille smule syre for at give den rensende effekt, man har brug for. Vores valg af tunge vine til jul strider egentlig imod den generelle trend i retning af lettere vine, men man skal jo ikke lave om bare for at lave om, når nu vinene passer så godt til formålet. En lettere vin vil dø fuldstændig i mødet med and, svesker rødkål, brunkartofler og sauce,” siger Jacob Gylling.

Cirka 80 år gammel vinstok hos Holte Vinlagers producent af Châteauneuf-du-Pape.

Cirka 80 år gammel vinstok hos Holte Vinlagers producent af Châteauneuf-du-Pape.

 

Châteauneuf-du-Pape, Amarone og alternativer

Især to vine er populære år efter år juleaften: Châteauneuf-du-Pape fra Rhône i Sydfrankrig og den italienske Amarone.

75 procent af Holte Vinlagers salg af Châteauneuf-du-Pape og Amarone sker i julemåneden.

”I Frankrig kan vi også finde en god Languedoc-Roussillon, men Rhône, især den sydlige del af Rhône, hvor Châteauneuf-du-Pape har hjemme, er det klassiske valg. Châteauneuf-du-Pape matcher den danske julemad virkelig godt på grund af dens alkohol, kraft og frugtfedme fra vinens hoveddrue Grenache,” forklarer Jacob Gylling.

Der findes dog glimrende alternativer til Châteauneuf-du-Pape og Amarone med lignende kvaliteter andre steder i verden.

”Det kan være Zinfandel/Primitivo druen fra amerikanske eller syditalienske producenter, og mange af de oversøiske Shiraz-vine fra eksempelvis Australien eller Sydafrika vil også være fine til julemaden.”

Holte Vinlagers to bud på Årets Julevin: Richland The Black Shiraz og Camazet Côtes du Rhône Villages.

Holte Vinlagers to bud på Årets Julevin: Richland The Black Shiraz og Camazet Côtes du Rhône Villages.

 

Husk serveringstemperaturen!

Men selv den bedste vin kan blive en skuffende oplevelse, hvis ikke du serverer den ved den rette temperatur.

”Den skal for guds skyld ikke stå i køkkenet eller stuen juleaften i flere timer inden servering. Der er nok ikke mange mennesker, der har under 23 grader i stuen juleaften, og de kraftige rødvine fungerer bedst med en serveringstemperatur på 17-18 grader. Har man ikke et vinkøleskab, kan man stille vinene udenfor i 10 minutter,” siger Jacob Gylling.

Dessertvine: Passito Aletico Dolce, Recioto – Benedetti, Frederiksdal Late Bottled, Royal Oporto Late Bottled Vintage 2013.

Dessertvine: Passito Aletico Dolce, Recioto – Benedetti, Frederiksdal Late Bottled, Royal Oporto Late Bottled Vintage 2013.

 

Portvin og kirsebærvin

Det helt traditionelle valg til risalamande er portvin.

”Jeg synes, at det er vigtigt at vælge portvinstypen Ruby fremfor Tawny, fordi Ruby har mere frugt. Det kan være en late bottled vintage til en fornuftig penge eller en rigtig vintage.”

Som alternativ er det ifølge Jacob Gylling oplagt at kigge mod Frederiksdal Kirsebærvin på Lolland.

”Deres kirsebærvin fås i flere varianter og gør sig fortrinligt til risalamande og kirsebærsauce. Derudover kan du vælge røde dessertvine – endelig ikke de hvide! Et godt valg er den italienske Recioto, som er den søde udgave af en Amarone. Du finder også gode røde dessertvine lavet på røde druer fra Syditalien eller Sydfrankrig.”

Det kan være svært at vælge dessertvin, men Holte Vinlager har altid mange flasker åbne, så du kan smage dig frem til det rette valg.

Champagner fra Charles Ellner.

Champagner fra Charles Ellner.

 

Drik den gode champagne kl. 18

Mens julemenuen ligger fast, kan nytårsmaden variere, og Holte Vinlager anbefaler, at man tager sin menu med ned i butikken og får vejledning i, hvilke vine, der vil gøre sig godt til de forskellige retter.

Det største vin-tradition i forbindelse med nytårsaften er champagne.

”Vi anbefaler altid, at man bruger pengene på den champagne, der skal drikkes kl. 18 til Dronningens nytårstale. At vente til midnat med at drikke en god dyr og tør champagne sammen med kransekage er en meget dårlig kombination, hvor den tørre champagne slet ikke kommer til sin ret. Tværtimod.”

Holte Vinlager

Hjemmeside: www.holtevinlager.dk

Facebook: @holtevinlager

Find din lokale Holte Vinlager-butik her.