Som læser er man godt underholdt af Eddie Skollers erindringer, skriver vor anmelder. PR-foto: Robin Skjoldborg
Som læser er man godt underholdt af Eddie Skollers erindringer, skriver vor anmelder. PR-foto: Robin Skjoldborg
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Anmeldelse: Yes he can

Eddie Skollers charmerende erindringer er fulde af poesi, humor, selvironi og ægte beskedenhed

Af Adam Grandjean

At anmelde bøger er ikke altid en fornøjelse, men læsningen af Eddie Skollers nyudsprungne erindringer, 'Det er næsten som at ha' været der selv', kalder ikke blot smilet, men også latteren frem.

Med udgangspunkt i familiekrøniken med en noget ustyrlig, russiskfødt far i pelsbranchen og en billedskøn svenskfødt mor, fortæller den snart 71-årige Eddie om opvæksten i St. Louis i USA, i Charlottenlund, jockey-tjans på Galopbanen, skolegang på Stenhus Kostskole, HA-studier på Handelshøjskolen og jobbet hos Danfoss på Als som systemplanlægger.

Der skal tjenes penge til underhold for nygifte Eddie og Pia og deres lille datter. Men drømmen på toilettet, senere hos Bladkompaniet på Østerbro, er ikke at tegne flowcharts. Eddie vil optræde og underholde, som han allerede har gjort det i skolen med 'Hang down your head, Tom Dooley'. Det store forbillede er Sammy Davis Jr. og hans smittende motto 'Yes I can'!

Det første job

En opringning til kunstnerisk leder i Vise Vers Huset, Thøger Olesen, og en audition, baner vejen for Eddies første optræden som 'en mand, en guitar og en mikrofon'. Med hittet 'I Middelhavet sardinen svømmer apu, apu, apu, apu (på 12 forskellige sprog) og andre sange i guitarkufferten flyder Eddie snart afsted i en stime af optrædener fra Århus Festuge som opvarmning for Juliette Greco til Dirch Passers Jyllandsturné, Odd Fellow Palæets Lille Sal og Nuuk i Grønland.

Men talentet og ambitionen vil mere end ægteskabet kan bære. Pia og de nu to døtre glider i baggrunden.

Store musicalroller

Højdepunkter for Eddie Skoller i start 70'erne er rollen som roden Berger i 'Hair' og senere som Herodes i 'Jesus Christ Superstar'. Pris for at smide tøjet i slutscenen i Hair: 185 kroner pr. aften plus feriepenge.

Skulle Eddie mon søge ind på teaterskolen? Tvivlen nager, men teaterinstruktøren Sam Besekow råder ham til at lade være og stole på sit sangtalent. Og det gik jo også meget godt med deltagelse i bl.a. Thøger Olesens berømte Hjørring Revy, hvor også Eddies nye kæreste Lisbeth Lundquist optræder, og som han får en datter med.

Skoller kan selv

I sine shows er Eddie Skoller kontrolfreak både på og bag scenen. Han kan selv, foretrækker at optræde solo med sin guitar og en lydmand, og med sin baggrund som civiløkonom styrer han klogt sine egne shows og ejer således i dag sit 'bagkatalog' af egne optagelser.

Dette simple set-up har han anvendt under de talløse shows, han gennem årene har haft succes med overalt i verden, typisk for skandinaver bosiddende i udlandet. Og SAS har betalt rejse og ophold for sin skattede ambassadør.

Venskaber

Gennem karrieren møder Eddie Skoller et hav af kendisser: Danny Kaye, Jack Nicholson, Cliff Richard, Ebbe Rode, Elaine Page, Birgit Nilsson, Frida fra ABBA, Peter Ustinov, Bjørn Borg, osv, ikke for at name-droppe, men fordi de alle har en rolle i hans professionelle liv.

Først og fremmest skriver Eddie dog smukt og kærligt om sit venskab med det andet store forbillede: Victor Borge. Ved første møde er Borge til Eddies skuffelse lettere afvisende, måske fordi han husker, at det ikke lykkedes ham at lokke en med-Eddie-gravid gift moder på afveje i St. Louis i 1944 – senere bliver de bedste venner.

Der udveksles flere telefax'er mellem dem på Borges 81 års fødselsdag, hvilket bestemt ikke er kedelig læsning. Tennisvennerne fra HIK med Bent Fabricius-Bjerre som doublemakker fylder meget (tennis fire gange om ugen), det samme gør selvfølgelig de fem døtre, ekskonerne, hunden Frida og i en periode en elegant storvindende galophest.

Apropos kærligheden

Eddie Skoller kan noget med kvinder. Med det fjerde ægteskab inden for rækkevidde må man sige, at han i hvert fald har givet ægteskabet endnu en chance.

Det er bare ikke gået helt som præsten prækede, pressen har til tider været hård, især ved skilsmissen fra Sissel Kyrkjebø, og forældrenes skilsmisse lurer konstant i baggrunden. Men pigerne har første prioritet i huset i Charlottenlund såvel som i sommerhuset i Tversted.

Eddie har tilsyneladende affundet sig med, at karrieren så småt er ved at være forbi, og at nye talenter har overtaget rampelyset. Livet går videre med en ny kæreste, Dorrit Elmquist. Mere ro på og færre optrædener planlægges. Heldigvis er vi nogen, der har gemt hans plader.

I skriveprocessen har Eddie Skoller ikke haft brug for en ghostwriter. Også her kan han selv. ”Du skriver som du tænker og taler”, har vennerne sagt, hvilket gør stilen let og levende.

Siderne vrimler med sjove anekdoter, jokes, lune, empati og en god portion selvkritik ikke mindst, hvad angår Skollers evner som interviewer. Tag bogen med på sommerferie, få et godt grin og nyd de mange sjove billeder fra Eddie Skollers imponerende grand tour de force.

Publiceret: 20. Maj 2016 17:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere