Den tyske stjerneforfatter Judith Hermann besøger 21. november Hovedbiblioteket.
Den tyske stjerneforfatter Judith Hermann besøger 21. november Hovedbiblioteket.
Pressefoto
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Biblioteket anbefaler: ’Alice’ af Judith Hermann

Af litteraturkonsulent Signe Langtved Pallisgaard, Gentofte Hovedbibliotek

I anledning af, at Hovedbiblioteket er så heldige at få besøg af den tyske stjerneforfatter Judith Hermann 21. november, vil vi anbefale alle vores gode læsere at give sig i kast med hendes intet mindre end formidable forfatterskab.

Et godt sted at starte er novellesamlingen 'Alice'. Hver novelle er et lille mesterværk, der på fineste vis drejes over de eksistentielle temaer: at dø, gøre sig fri og/eller lade andre forsvinde.

I 'Alice' portrætterer Judith Hermann en kvinde sidst i 30'erne. Den første af de fem noveller foregår i en tysk provinsby, den anden i Italien, de tre sidste i Berlin. I hver af dem oplever, genoplever eller bearbejder den gennemgående hovedfigur Alice en mandlig vens, et mandligt familiemedlems eller en mandlig samlevers død.

Alligevel er det langt fra en sørgelig bog. Begivenhederne blæses aldrig op, det er i den indre spænding og i antydningens svære kunst, at de mange sproglige –og eksistentielle – jordskælv finder sted.

Alle, der har prøvet at miste, kender det vakuum, hvor man bare venter på døden, det rum, hvor alting på én og samme tid er almindeligt og anderledes, den umiskendelige stemning af 'ikke længe igen'.

Og ikke mindst alt det liv, som omgiver døden.

'Alice' handler om den store betydning, den mindste ting kan få, og Hermanns elegante pen giver døden liv og tilfører sorgen mening.

Hun skriver i smukke og nådesløse hovedsætninger, der er spækket med sandhed og mening. Hun formår det, der er kunstens fornemste opgave, nemlig at gøre det tunge let og det lette dybt.

Judith Hermann blev født i 1970 i Berlin. Her oplevede hun som 19-årig Murens fald, og her bor og arbejder hun den dag i dag.

Hendes to første bøger, novellesamlingerne 'Sommerhus, senere' og 'Spøgelser, overalt', er på vej i en dansk nyudgivelse.

Judith Hermann er en unik litterær stemme, som vi bestemt ikke har hørt det sidste til.

I novellesamlingen ’Alice’ portrætterer Judith Hermann en kvinde sidst i 30’erne. Pressefoto
I novellesamlingen ’Alice’ portrætterer Judith Hermann en kvinde sidst i 30’erne. Pressefoto
Publiceret: 08. August 2017 16:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt