Milan Kundera.
Milan Kundera.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Biblioteket anbefaler: Tilværelsens ulidelige lethed af Milan Kundera

"Ulidelig let er det enkelte menneskeliv - let som en fjer, som svævende støv, som det der er borte i morgen".

Sådan siger hovedpersonen, Tomas, i den tjekkiske forfatter Milan Kunderas verdenskendte roman 'Tilværelsens ulidelige lethed'.

Såvel citatet som bogens titel rammer en grundtone, der ikke blot fastholdes hele romanen igennem, men også i foruroligende høj grad illustrerer en udbredt tendens i vor tid, nemlig angsten for valget. En angst, der kan være så stor, at et menneske, som hovedpersonen i denne bog, ender med altid at være 'på vej' og aldrig rigtig kan finde ud af at 'nå frem'.

I mine øjne handler denne bog om en frygt for valget, og dermed fravalget, der er så altoverskyggende, at det ender med at være valget, der tager personerne i stedet for det omvendte.

Lægen Tomas degraderes efter russernes indtog i Prag i 1968 til vinduespudser, og selvom han gifter sig med Tereza, som elsker ham på den mest intense og altopofrende måde, formår han ikke at bryde ud af sin ulideligt lette tilværelse som en ensom hanulv med talrige elskerinder.

Milan Kundera afdækker vittigt og filosofisk de vanskeligheder, der er forbundet med virkeligt engagement i såvel kærlighed som politik.

Hele bogen er desuden gennemsyret af en relevant undren over menneskehedens forbløffende evne til at glemme såvel historiens fejltagelser som deres egne, men den kan samtidig læses som en fængslende kærlighedshistorie, der uden tvivl er anbefalelsesværdig læsning til en regnfuld dag i efterårsferien.

Publiceret: 11. Oktober 2009 03:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt