Børnene glemmer både tid og sted - og sult og tørst - når de arbejder med deres modeller.
Børnene glemmer både tid og sted - og sult og tørst - når de arbejder med deres modeller.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Børn skaber arkitektur

20 af de ældste børn i Vældegården Børnehave har fordybet sig i rum, form, skala, struktur og funktion

 Elever i skoler og gymnasier skal nu uddannes mere i arkitektur.

I Gentofte Kommune tager man skridtet videre og gennemfører i 2014 et pilotprojekt med også at give børnehavebørn mulighed for at fordybe sig i og forstå arkitekturens univers.

Initiativet udspringer af regeringens nye arkitekturpolitik, som tager afsæt i, at arkitektur først og fremmest handler om mennesker, og børn og unge skal derfor også have indflydelse på arkitekturen. Den skal tage udgangspunkt i dem, der bor, arbejder og færdes i og omkring den.

Da personalet i Vældegården Børnehave allerede har fokus på 'Rum – leg og læring', blev den valgt til at deltage i pilotprojektet.

Børnehaven er indrettet i en tidligere sognegård til Gentofte kirke, som derfor ikke er bygget til sit nuværende formål, og det har skabt behov for at arbejde med rummene.

Børnene fik indflydelse

"Børnene har været med til at give udtryk for, hvad de godt kunne tænke sig, at der var i børnehaven, hvor de bedst kan lide at lege, og hvor der ikke er så rart at være, samt at komme med de 'vilde' ønske-senarier. Efterfølgende har børnehaven skabt nye miljøer og rum", fortæller Vældegårdens leder, Marianne Helms Thorsøe.

Det var derfor oplagt, at de ældste børn fik muligheden for at arbejde med deres egen forståelse for rum sammen med Julie Dufour Wiese, arkitekt og formidler på blandt andet Dansk Arkitektur Center, og som tidligere har gennemført arkitekturundervisning på Skovgårdsskolen.

"Det er vigtigt at give børn konkrete værktøjer og ord til at undersøge og beskrive arkitekturen, så de aktivt kan forholde sig til arkitektur og design lige fra eksisterende rum til deres egne visioner", fortæller Julie Dufour Wiese.

Alle sanser i brug

I mindre grupper undersøgte børnene deres fysiske rammer med alle sanser. Materialer og strukturer blev undersøgt, og detaljer og rum nærstuderet med 'næse-spejle'.

Marianne Helms Thorsøe uddyber:

"Det at få alle sanser i brug - at få øjnene op for forskellige materialer, rummenes lyde og det at se noget fra en anden vinkel, end vi ellers gør i hverdagen - har givet børnene en øjenåbner for ting og rum omkring dem. Vi oplevede, at børnene blev meget optaget af at skabe deres egne rum, og de oplevede at komme i flow om aktiviteten og glemme alt om at være tørstig eller sulten".

Arkitekt for en dag

Børnene fik nemlig også mulighed for at bygge deres egne arkitekturmodeller i alle mulige genbrugsmaterialer som træ, pap og plast.

Med opgaven at bygge et rum eller en hule i et træ arbejdede alle intenst med hver deres unikke idé, fortæller Julie Dufour Wiese.

"Undervejs blev det til gode snakke om skala, materialer og funktioner samt det at bo i et træ, og finmotorikken blev styrket, når der skulle klippes vægge i pap eller limes trin på stiger", tilføjer hun og kommer med et eksempel:

"Augusta på fem år udvalgte sig hurtigt et træ til sit drømmehus:' I mit hus kan man spise og se fjernsyn, og der er også en dør og et vindue, og mit træ står i en skov', forklarede hun".

Tanker og drømme

Projektet sluttede med en fernisering, hvor det var børnenes opgave at fortælle forældrene om deres tanker og drømme i forbindelse med konstruktionen af lige netop deres arkitekturprojekt.

"Johan på fem år fortalte stolt sin mor: 'Mit hus er det blå hus, og til sidst var det kun mig som var tilbage, fordi jeg gerne ville male mit hus færdigt, inden jeg skulle spise min madpakke", siger Julie Dufour Wiese med smil i stemmen.

Flere børnehavebørn vil få samme mulighed for fordybelse og forundring, idet Gentofte Kommune fortsætter projektet med at undervise børnehavebørn i arkitektur.

Publiceret: 31. Marts 2014 17:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere