Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: De søvndyssende hastighedsgrænser

Af Erik Svane, Ordrupsvej 107, 1.th., Charlottenlund

612.000 kroner i trafikbøder på knap fem timer?! I marts havde en af politiets fotovogne tjent to millioner kroner på en kort strækning på Køge Bugt Motorvejen.

Lige så vigtigt var, hvad der ikke stod i Ekstra Bladets artikel. Der var ikke tale om et eneste dødstilfælde; ja, ikke engang et eneste uheld. Det kan kun betyde én ting: ikke at danskerne er motorbøller, der kører 'for stærkt', men at regeringens fartgrænse er (alt) for lav.

Ikke blot kan man tale om afpresning, man kan sige, at regeringen gør vejene farligere.

På Europas motorveje - de veje, der er de sikreste (ingen fodgængere, trafiklys, osv.) - er den første dødsårsag nemlig ikke hastigheden, men døsighed. Og hvorfor falder folk i søvn ved rattet, hvis det ikke er pga. en søvndyssende hastighed (eller en 'søvndyssende langsomhed')?

Hvornår blev denne fartgrænse på 110 km/t indført? I 1970'erne. Skulle bilen ikke have udviklet sig teknologisk i 40 år?! Prøv at sammenligne en telefon fra 1974 med en smartphone.

Blev disse fartgrænser indført over hele vesten for borgernes sikkerhed? Slet ikke. Kun af økonomiske grunde (OPEC's oliekrise).

Med airbags, ABS-bremser, osv, burde en rimelig begrænsning på motorvejen blive øget op til omkring 150-160 km/t, har man læst i den franske avis Le Monde. Stadig 50 km/t i byen, naturligvis, pga. fodgængere og cyklister. Eller endda være uden restriktioner, som hos vores tyske naboer, der ikke har en markant højere mortalitet end i andre lande.

Ansvarsfuld bilkørsel er: 1) først og fremmest bruge øjnene på vejen og 2) være opmærksom på bevægelser (andre køretøjer, fodgængere, dyr).

Det der kræves af danskerne er: 1) bruge øjnene inde i køretøjet (instrumentbrættet) og 2) være opmærksom på faste genstande (vejskilte og fotovogne).

Hvilken måde at køre på er den sikreste?

Publiceret: 15. November 2015 09:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere