Ann-Kathrine Karoff (K) kommer med en opfordring til Gentoftes forældre.
Ann-Kathrine Karoff (K) kommer med en opfordring til Gentoftes forældre.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: En bjørnetjeneste

Af Ann-Kathrine Karoff (K), medlem af Kommunalbestyrelsen

I sidste uge skrev dyrlæge Lise Rovsing om, hvordan hun modtager virkelig mange ansøgninger fra forældre, der skriver på vegne af deres børn for at gøre opmærksom på dem som potentielle praktikanter. Det er et godt emne, Lise tager op.

Som arbejdsgiver vil man gerne have det indtryk, som en skreven ansøgning giver, og ikke forældrenes billede. Forældrene lærer ikke børnene at skrive ved at skrive en ansøgning for dem.

Spørgsmålet er, om det er skolens eller forældrenes ansvar at lære børn at skrive en ansøgning. Det er ikke sværere at skrive en ansøgning end en hvilken som helst anden stil. Det er et både og!

Forældrene kan sagtens tage ansvaret for den del af børnenes læring, ligesom den kan henlægges til skolen. Den frie stil er alment dannende, og hvilke elever er ikke henrykte over at skrive en fri stil?

Så tegner der sig et billede af en klasse, hvor eleverne ikke vil være i stand til at skrive en ansøgning, er det oplagt at lade en skriftlig ansøgning træde i stedet for en af stilene. Det kan sagtens lade sig gøre, og så kan man lade erhvervsuddannelserne om den erhvervsrettede kommunikation.

En ansøgning er bare en skriftlig opgave på linje med andre tekster. Og her kan forældrene godt tage læringsansvaret, også fordi den skriftlige ansøgning åbner mange af livets døre. Forældrene er her den bedste af alle vejledere, for de vil om nogen deres børn det bedste.

Grundlæggende handler det om, at forældrene skal have forståelse for, hvordan barnets indlæring fungerer. Børn lærer forskelligt, nogle lærer let, mens andre har brug for, at forældrene viser vejen. Forældrene skal sætte barnets ressourcer i spil og tage udgangspunkt i, hvor de er i læringsprocessen – alt andet er en bjørnetjeneste.

De må ikke føre hånden, skrive ansøgningen – eller skrive den på vegne af børnene. Her er børnene bedst stillet med at gøre deres allerbedste; skrive en ansøgning så godt de kan og aflevere den personligt, og herved overvinde alt det, der kan komme i vejen for mødet med den potentielle arbejdsgiver.

Den bedste gave, man kan give barnet, er at lære det at gøre det selv.

Publiceret: 27. Januar 2017 19:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere