Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Er du også begyndt at strikke karklude?

Dina Wildt, Fruevej 16, Dyssegård

Det er den hyggeligste måde, vi kan formindske brugen af plastik på!

Vi elsker plastik, men plastikforureningen har efterhånden nået et foruroligende omfang. Plastikøer på størrelse med Frankrig flyder rundt i havene. Plastik nedbrydes ikke i naturen, men kan sønderdeles til bittesmå partikler (mikroplast), som spreder sig til jord og vand, og som efter en længere skadelig tur gennem økosystemet havner i de fødevarer, vi selv spiser.

Mikroplast findes overalt omkring os: i tøj, i make-up, i maling, i bildæk - for bare at nævne nogle.

Det er godt, at vi nu kan affaldssortere plastik til genbrug. Det var lidt af en øjenåbner at se, hvor kolossalt meget af vores affald, der kommer i plastikbeholderen!

Kommunen kan gøre mere. Gennem en indkøbspolitik, hvor man ikke køber produkter, der er tilsat mikroplast (f.eks. cremer, rengøringsmidler) eller produkter, som ved slid afgiver mikroplast til miljøet (f.eks. fiberklude). Ved udbud kan kommunen desuden stille krav, der mindsker udledningen af mikroplast.

Der findes muligheder for erstatninger, f.eks. materiale af ferskenkerner i plejeprodukter, eller celluloseklude, der er lige så effektive i brug som plastfiberklude. Det meste emballage kan være af pap. Bæreposer, som er en væsentlig kilde til plastikforurening, kan være af papir - eller erstattes af den tynde mulepose, man altid kan have i tasken. Vær opmærksom som forbruger - er der alternativer uden plastik til det, vi køber?

Der skal nok vokse flere erstatninger frem, hvis vi efterspørger dem, når vi køber ind!

Plastik er et fantastisk materiale, men brugen skal begrænses mest muligt, og det skal ikke ende som en ophobning af ikke-nedbrydeligt affald i naturen.

Du kan høre mere om plastikforureningen torsdag den 23. marts kl. 19-21 på Lyngby Rådhus. Mødet om plastikforurening er arrangeret af SF i Gentofte og Lyngby. Alle er velkomne.

Publiceret: 07. Marts 2017 13:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere