Pressefoto: Fødevarestyrelsen
Pressefoto: Fødevarestyrelsen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Gode grunde til glade smil i Gentofte

Esben Egede Rasmussen, direktør, Fødevarestyrelsen

Når kunderne i Klampenborg, Charlottenlund og Gentofte køber ind, møder de formentlig glade smil fra både grønthandleren, slagteren og bagermesteren. For det går godt i Gentofte kommune. Fødevarestyrelsens smileykontrol med handelslivet i kommunen dokumenterer år efter år, at det er forsvindende få forretninger, der ikke har styr på hygiejnen, rengøringen og fødevaresikkerheden. De seneste tre år har Fødevarestyrelsen uddelt knap 15 af de alvorlige sure smileys vel at mærke på mere end 1.000 kontrolbesøg.

Omkring otte ud af ti besøg ender med et smil, et håndtryk og helt uden anmærkninger. Og i de tilfælde, hvor der er noget at komme efter, retter virksomhederne som hovedregel op, hvis Fødevarestyrelsen har fundet f.eks. problemer med skadedyrssikringen eller holdbarhedsmærkningen.

Korrektionerne sker samvittighedsfuldt og i god ro og orden. Fordi professionelle virksomheder typisk gerne vil have styr på butikken. Og fordi forbrugerne har mulighed for at tjekke smileyrapporten ved indgangsdøren og på den baggrund kan vælge at handle et andet sted, hvis der er sure miner i farvandet.

Jeg kan således ikke genkende det billede, som Colette Brix fra Dansk Erhvervssammenslutning maler (Villabyerne, 16. januar), når hun udokumenteret fremfører, at Fødevarestyrelsen sætter de forretningsdrivendes retssikkerhed på spil og giver bøder og påbud for småting.

Fødevarestyrelsen tager kun bødeblokken frem, når der er noget at komme efter. Er butikken lodret uenig i vores vurderinger, kan de indbringe sagen for domstolene. Sådan fungerer et retssamfund.

Tilsvarende har Fødevarestyrelsen nu fået mulighed for at lukke virksomheder, der gentagne gange blæser på forbrugersikkerheden, fordi et politisk flertal har ønsket at styrke mulighederne for at standse de brodne kar og værne om forbrugersikkerheden.

Men som situationen ligger på handelsstrøgene i Gentofte Kommune, vil det blive uhyre sjældent, at Fødevarestyrelsen skal tage de skrappeste midler i brug. Tallene dokumenterer, at der er meget at smile af for de handlende og læserne af Villabyerne. Som Poul Schlüter engang sagde: Hvis ikke man passer på, risikerer man jo at blive i helt godt humør.

Publiceret: 25. Januar 2018 18:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Villabyerne