Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Hvad blev der af socialdemokraterne i Skovshoved?

Michael Bjørn Hansen, Skovshoved
Terrasse 6, Charlottenlund

I mine mindeord om fhv. rektor på RUC, lektor i fysik, Bent C. Jørgensen (16. januar) skrev jeg om det fortrinlige samarbejde, Bent og jeg havde i Socialdemokratiet Ordrup - Skovshoved, hvor vi begge var medlemmer.

Først og fremmest kan nævnes de 'politiske lørdagsfrokoster', der blev afholdt ca. en gang pr. måned. Vi inviterede venner og fjender som indledere, og fremmødet lå fra 20 og op til 40. Møderne var af høj kvalitet og med gode diskussioner. Det var både informativt og hyggeligt at bruge en lørdag eftermiddag til en 'politisk frokost'.

De 'politiske lørdagsfrokoster' løb over ca. 10 år og sluttede i 2002. Baggrunden var den, at de to socialdemokrater i kommunalbestyrelsen, Jytte Rønnov Jessen og Irene Lütken, lod sig 'købe' af Hans Toft og derved stoppede med at være i opposition. Vi havde ikke været røde hele vores liv for at ende med at støtte Hans Toft, hvorfor vi ni bestyrelsesmedlemmer i Ordrup-Skovshoved partiforening samlet stod af.

Oprindeligt omfattede det område, der i dag udgør Gentofte Kommune, nogle landsbyer med velstående bøndergård, mv. med fede og frugtbare markarealer. Midt på kyststrækningen ud mod Øresund er der et fald ned til et marint forland, hvor jorden er mager og sandet. Det var ikke et areal, der havde bøndernes interesse. På dette areal ligger Skovshoved i dag. Det var en ghetto – en enklave for dem som bønderne ikke ville have med at gøre.

Skovserne havde større samkvem med de andre fiskerlejer på den danske og svenske kyst end med bønderne inde i land. Oprindeligt ernærede skovserne sig udelukkende ved fiskeri, men siden kom Skovshoved også til at rumme en arbejderbefolkning. Denne befolkningssammensætning blev grundlaget for, at Socialdemokratiet Ordrup-Skovshoved blev stiftet den 21. april 1901. Partiforeningen fik indvalgt den første socialdemokrat i sognerådet i Gentofte, og på et tidspunkt var man oppe på 600 medlemmer.

Socialdemokratiet Ordrup-Skovshoved var en partiforening med stolte traditioner. Hvad blev der af denne partiforening efter, at vi ni bestyrelsesmedlemmer stod af vognen i 2002?

Publiceret: 26. Januar 2018 20:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Villabyerne