Korn rummer masser af vitaminer. Modelfoto: Mostphotos
Korn rummer masser af vitaminer. Modelfoto: Mostphotos
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DET GODE LIV: Når brød skal være sundt

Mange ved, at korn og dermed brød kan være usundt og få vægten til at stige. Men korn er ikke bare korn, vi kan faktisk godt finde sundhed her. Tag med diætisten på udkig efter det, vi godt må spise

Af aut. klinisk diætist Alice Apel Hartvig, medejer af livsstilsklinikken Frk Skrump

Som diætist leder man først og fremmest efter det, der kan give kroppen ekstra sundhed, så det er ikke smagen eller udseendet, der først kigges på. Det er makronæringsstofferne som protein, kulhydrat og fedt og dernæst indholdet af vitaminer, mineraler, antioxidanter og fytokemikalier, der interesserer os mest.

Forestil dig, at din krop har et immunforsvar, der består af ‘engle og soldater'.

Med en usund livsstil kommer der flere soldater end godt er, og de vil gerne i krig. Som tiden går, kan englene ikke følge med, og soldaterne vil finde på at ødelægge processer i kroppen, som de ikke skal.

Du skal derfor sørge for, at tilføre din krop nok ‘engle', nemlig kostfibre, antioxidanter og fytokemikalier. ‘Englene' hjælper altså din krop med at balancere, så dit immunforsvar er tip-top.

Immunforsvarets engle

Når vi skal kigge på korn, så er det en kulhydrat, og skal den gøre det godt i vores krop, skal den indeholde noget, der enten sløver dens optagelighed for eksempel fiber eller protein, eller andre ‘engle' der kan hjælpe os med at holde vores immunforsvar stærkt.

Det er meget nemt at købe eller lave brød i dag med raffineret hvedemel, som for eksempel tebollen. Men i raffineret hvedemel - det almindelige hvedemel - er kernens klid og kim sorteret fra, og kroppen vil opfatte det som en pose sukker uden skyggen af særlige fibre og vitaminer. Tebollen smager godt, javist, men gavner os altså ikke.

Almindelig hvedemel koster syv kr. pr. kg og indeholder cirka 9,6 g protein og 3,7 g kostfibre pr. 100 g og er nærmest støvsuget for ‘engle'. Så det er naturligt, at vi kigger tilbage i tid for at se efter, om der ligger sundhed gemt i de gamle sorter.

Amaranth

Amaranth er faktisk ikke en kornsort men frø, der kommer fra amaranth-planten. Der findes over 60 forskellige arter af amaranth, men kun tre sorter kan bruges til mad.

Amaranth er glutenfrit og derfor velegnet til de, som har cøliaki eller er glutensensitive. Den indeholder ca. 14 g protein og 7 g kostfibre pr. 100 g. Men amaranth er også en god kilde til jern og magnesium.

Amaranth indeholder mange ‘engle' og kan bl.a. være med til at sænke kolesterol, men også gavne vores immunforsvar. Kan købes som mel eller hele frø til cirka 40 kr. pr. kg.

Emmer

Emmer er en hvedesort og indeholder derfor gluten. Emmer er både protein og fiberrig. Den indeholder 14 g protein og 11 g kostfibre pr. 100 g.

Sammenlignet med øvrige hvedesorter kan emmer, men også sorten enkorn, bidrage med flere fytokemikalier og bliver dermed interessant, når man ønsker at følge en anti-inflammatorisk kost fyldt med ‘engle'.

Emmer er rig på jern og B-vitamin, men også zink og magnesium. Kan købes som fuldkornsmel, hele kerner og flager. Cirka 40 kr. pr. kg.

Kamut

Kamut er også en gammel hvedesort, og den indeholder gluten. Man skal vælge fuldkorns-kamut og får så lige som med emmer og enkorn mere protein og kostfibre. Den har 14 g protein og ca. 7,2 g kostfibre pr. 100 g.

Den er rig på fytokemikalier herunder polyphenols og selenium, så igen finder vi sundhed her og en anti-inflammatorisk effekt. Man skal huske at gå efter fuldkorns-kamut.

Kan købes som fuldkornsmel, hele kerner og flager.

Cirka 60 kr. pr. kg

Quinoa

Benyttes ligesom amaranth som en kornsort, men er det ikke. Den er i familie med beder, og der er over 120 forskellige arter. De mest kendte er hvid, rød og sort quinoa. Quinoa indeholder ca. 14 g protein og 7 g kostfibre pr. 100 g.

Protein-kvaliteten er høj, hvilket betyder, at den er rigtig god som erstatning for animalsk protein.

Quinoa er ligesom amaranth glutenfri og indeholder mange antioxidanter og fytokemikalier. Derfor vinder quinoa og amaranth som absolut bedste ‘engle', når vi kigger på korn.

Quinoa er også en god kilde til jern, kalk, magnesium og folat. Fås som mel, hele, flager og som pasta m.m.

Cirka 100 kr. pr. kg.

Det hvide hvedemel

Hvidt hvedemel er ikke nogen gammel sort, men er en bedre måde at få hvedemel på, når man ikke gider de gamle sorter. Hvid hvedemel hentyder til, at sorten er hvid, men det er et fuldkornsprodukt, fordi hele kernen er med, og den adskiller sig derfor fra den raffinerede hvedemel.

Den kan matche de gamle sorter i forhold til protein og kostfibre. Den indeholder 16 g protein og 9,5 g kostfibre.

Den fungerer godt til bagværk og kan erstatte det raffinerede hvedemel i de opskrifter, man normalt bager efter.

Cirka 22 kr. pr. kg.

Fiskesalat

2 portioner

Det skal du bruge:

50 g quinoa forkogt, f.eks. den røde variant

100 g rejer fra frost eller i lage

100 g tun i vand fra dåse (cirka en dåse)

100 g laks, f.eks. Rossini-laks

150 g spidskål snittet tyndt

150 g fennikel, snittet tyndt

frisk dild, persille og koriander

1/2 rødløg skåret i både

30 g Sukkerærter, delt på langs

150 g cantaloupe-melon skåret i tern

15 g mandler, f.eks. røgede

6 g olivenolie, f.eks. med orangesmag

citronsaft og skal, 1/2 stk økologisk

1-2 spsk vineddike f.eks. med hindbærsmag

1 tsk kapers

saltflager

Sådan gør du:

Kog quinoaen som anvist på pakken.

Snit kål, fennikel, løg og sukkerærter.

Hak krydderurterne groft.

Del melonen og skær den i tern.

Bland det hele sammen med rejer, tun og laks skåret i tern.

Vend det med olie, eddike, citronsaft og skal, kapers og top med saltflager og friske urter.

Denne opskrift er fra bogen: 'Frk Skrump 10 ugers boostkur.'

Rugbrødsmuffins med chokolade

12 stk.

Det skal du bruge:

4 dl. vand

15 g gær

½ tsk. salt

5 g kanel

24 g raps- eller nøddeolie

100 g mandelmel

100 g hvid hvedemel

130 g rugmel

50 g havreklid

1 æg

100 g mørk chokolade over 70 procent

Evt. hakkede hasselnødder til pynt

Sådan gør du:

Rør gæren ud i lunkent vand og tilsæt salt, kanel, klid, mel, hakket chokolade og olie.

Rør grundigt i røremaskine eller med en elpisker. Rør cirka dejen i ti min.

Stil derefter dejen til hævning min. tre timer eller natten over.

Fordel dejen i muffinforme eller mini rugbrødsforme.

Pynt med hakkede hasselnødder.

Bages i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter.

Kan fryses.

Publiceret: 17. Juli 2017 18:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!