Er maven blevet for stor? Du skal i første omgang få styr på din sukkertrang, råder diætisten.
Er maven blevet for stor? Du skal i første omgang få styr på din sukkertrang, råder diætisten.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Det Gode Liv: Når maven er blevet større end numsen

Diætisten kommer med gode råd til et hurtigt vægttab i denne udgave af Det Gode Liv

Af klinisk diætist Alice Apel Hartvig, medejer af livsstilsklinikken Frk Skrump

Har du tøj, der venter på dig i skabet, så kommer her en lille guide, der med lidt vilje hurtigt får din talje slank igen.

Få styr på sukkeret: Du behøver ikke at blive helt sukker ‘clean', du skal bare have styr på alt det ‘skrald', du egentlig ikke gider at spise alligevel.

Her er en liste, der kan hjælpe dig med at få sorteret ud og øge din bevidsthed:

Når din hånd uden din bevidsthed, kaster slik- og chipsposer ned i indkøbsvognen.

Når du spiser dårlige basser og kedelig morgenbrød fredag morgen på arbejdet.

Når du havde glemt at spise og kom forbi bageren på vej hjem.

Når du skulle tanke og lige købte en pose saltede fisk med.

Når du tager dessertportion nr. 2 til festen

Når du i blinde tager hånden i slikskålen og først tænker over, hvad der skete bagefter.

Når du har købt ind og hånden lige lægger en Ritter på båndet til turen hjem.

Når du om eftermiddagen spiser en kage, fordi kollegaen skal på ferie...

Tænk over, hvem du er i det her sukkerland, vi lever i. Hvad vil du være med til? Det er din krop!

Fysisk og psykisk sult

Du skal skelne mellem fysisk sult og psykisk sult, og for rigtig mange handler det om, at de fysisk ikke er i mad-balance.

De har ikke fået ordentlig morgenmad og frokost, og så begynder blodsukkeret at kræve lækre, søde, hurtige løsninger. Se kostplan nedenfor.

Når det fysiske er på plads, kan du arbejde med den mentale del, dette kan tage hele livet for nogle, men for rigtig mange er det ikke så kompliceret, hvis man bare har viljen til at træne det.

1) Du skal have et formål med at ændre dit indtag af ekstra ‘sukker-skrald'. F.eks. sundhed, mindre mave, mere energi, mere bevægelighed, få tøjet til at passe igen, osv. Find ud af, hvorfor du vil forandre.

2) Du skal finde ud af, om du har en konflikt kørende.

En konflikt kan være, at du vil have frihed til at spise hvad du vil, men samtidig vil du også gerne blive slank om taljen nu.

Det kan også være, at du tænker på alle andre før dig selv og derfor ikke kan bruge tid på din egen sundhed, men samtidig vil du gerne være slank nu.

Erkendelsen af konflikter er helt afgørende. Mange tillægger det ikke betydning, og det er i min optik derfor, at så mange har svært ved vægttab.

Man skal finde balancen mellem de to punkter, for det er muligt at kunne begge dele, det kræver bare, at du er bevidst om det og følger rådet i punkt nr. 3.

3) Du skal sætte minimum et halvt år af til projektet, og du skal have tid til at få ordentlig mad i hovedmåltiderne og 10 minutter til refleksion hver uge.

Æblefrikadeller og salt med bær.
Æblefrikadeller og salt med bær.

Opgaver til din uge

Hver uge skal der som minimum være styr på morgenmad og frokost. Du kan finde inspiration i kostplanen nedenfor.

Hver uge skal du finde 10 minutter, hvor du sidder i fred, uden forstyrrelser. Her skal du gennemgå din uge:

Hvornår er der risiko for sukkerkalorier?

Hvilke har værdi for dig, og hvilke er ligegyldige?

Hvilke dage bliver svære at følge kostplanen?

Hvad gør du for at kompensere?

Hvornår skal du have dine nydelser?

Denne øvelse er så afgørende, for den hjælper dig med at få forbindelse mellem hoved og krop.

Det hjælper dine arme og ben til at stoppe op og lige få din hjerne med.

Du vil stå stærkere og kan nå at huske, at kagen på lørdag er vigtigere end dårlig fredagsslik.

Kostplan til vægttab

Morgenmad: 1 skive rugbrød med 4 skiver ost og 1 blødkogt æg. Eller 2 ½ dl græsk yoghurt 2 % med 2 tsk. honning, 1 håndfuld frugt og 20 nødder.

PS. Kan deles i to, hvis du føler, det er for meget. Men ned skal det inden kl. 10.30.

Frokost: Lav en rugbrødsmad eller spis en salat: Skal tage 20 minutter at spise.

½ tallerken med grønt - ca. 200 g

1 skive rugbrød eller 1 dl kogt pasta - ikke mere.

1 dåse makrel og 1 spsk. mayonnnaise eller 1 kyllingebryst og 1 spsk. pesto.

10 g mørk chokolade min. 70 % (Vigtigt for at lukke måltidet korrekt).

Eftermiddag:

1 frugt og 20 nødder

Aftensmad: Skal tage 20 minutter at spise

½ tallerken med grønt - ca. 200 g

2 kartofler

150 g fra kød eller fisk, f.eks. 5-6 kyllingfrikadeller

1 dl hvid sovs/dressing rørt af græsk 2 % med mayo, citronolie og krydderurter

10 g mørk chokolade 70 % (Vigtigt for at lukke måltidet korrekt).

Sen aften:

20 g mørk chokolade min. 70 % eller 1 glas vin.

Hver uge er der to dage, hvor du kan vælge nydelser. Det kunne være eftermiddagskage på søndag og hvad der bliver serveret til festen på lørdag.

Opskrift på æblefrikadeller og salat med bær

4 portioner

Det skal du bruge:

500 g hakket svinekød (evt. kalv/flæsk)

1 æble

150 g feta, 16%

1 bundt frisk timian

1 æg

2-3 spsk. rugmel

2 håndfuld rucola

1 håndfuld persille

1 håndfuld rødbedespirer

200 g tomater (gerne i forskellige farver)

2 avocadoer

75 g sugarsnaps

20 g mandler

50 g hindbær

2 spsk. hvidvinseddike

3 spsk. olivenolie

1 spsk. citronsaft

3 dråber flydende sød

salt og peber

Sådan gør du:

Riv æblet og hak timian fint.

Lav en fars til frikadellerne af kød, æg, revet æble, smuldret feta, fint hakket timian, salt og peber samt evt. lidt rugmel.

Form frikadellerne og steg dem i fedtstof på en pande ved svag varme i ca. 5 min. på hver side.

Læg frikadellerne i et ildfast fad og lad dem bage færdigt ved 200 grader i ca. 15 min.

Hak persille fint, del tomaterne i skiver eller tern, snit sugarsnaps og hak avocadoerne.

Bland rucola, persille, tomat, sugarsnaps og avocado til en salat.

Lav en dressing af hvidvinsvineddike, olivenolie, citronsaft, salt og peber samt flydende sød.

Pynt salaten med mandler og hindbær.

Opskrift på cashewkylling med spinat- og fennikelsalat

4 portioner

Det skal du bruge:

150 g frisk pasta fuldkorn

600 g kyllingbryst, skåret i stykker

40 g cashewnøddesmør

lidt salt og peber

2 spsk. olivenolie

2 håndfuld babyspinat

1 fennikel

50 g rosenkål

1 bakke ananaskirsebær

50 g oliven, f.eks. kalamata

3 spsk. olivenolie

2 spsk. hvidvinseddike

20 g cashewnødder

Sådan gør du:

Kog pastaen efter anvisning på pakken.

Mariner kyllingestykkerne i cashewnøddesmør, salt og peber.

Steg kødstykkerne i olivenolie i ca 10 minutter.

Skær fennikel i ultratynde skiver. Skær enden af rosenkålen og pil bladene af.

Bland babyspinat, fennikel, rosenkålsblade. Del ananaskirsebærrene og vend dem med i salaten sammen med oliven. Bland olie og eddike og hæld det over salaten. Fordel salaten på fire tallerkener.

Server salaten toppet med stykker af cashewkylling og kogt bånd pasta.

Drys med cashewnødder.

Cashewkylling med spinat- og fennikelsalat
Cashewkylling med spinat- og fennikelsalat
Publiceret: 08. August 2017 21:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere