Mænds symptomer på overgangsalder hænger ofte sammen med den livsstil, de lever efter. Modelfoto: Mostphotos
Mænds symptomer på overgangsalder hænger ofte sammen med den livsstil, de lever efter. Modelfoto: Mostphotos
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DET GODE LIV: Pas på din mand

Når vi passerer de 50 år, er det vigtigt at passe på kroppen og de ekstra kilo. Mænd har især øget risiko for forhøjet blodtryk, blodprop, diabetes og cancer

Af klinisk diætist Alice Apel Hartvig, medejer af livsstilsklinikken Frk. Skrump

Når vi passerer de 50 år, er det klart, at kroppen ikke længere fungerer som én på 25, og netop derfor er det vigtigt at passe ekstra på den.

Kvinderne rammes typisk af overgangsalderen mellem 45 og 55 år. Menstruationen stopper, og der er et tydeligt fald i østrogen.

Mange mænd vil også opleve en overgangsalder. Den er bare ikke så tydelig, da testosteron niveauet falder langsomt over tid.

Mænds symptomer på overgangsalder hænger ofte sammen med den livsstil de lever. Får de ikke spist ordentlig, motioneret og sovet, øges deres insulinresistens og deres testosteron niveau vil blive lavere. Symptomer som bl.a. træthed, lavt energiniveau, tristhed og nedsat sexlyst melder sig.

Ond cirkel

Det er en ond cirkel, hvor det ene forstærker det andet. For de mænd, vi ser i klinikken, begynder det ofte med, at muskelmassen falder. Når muskelmassen falder, øges fedtmassen ofte og den hormonelle ubalance starter.

Hverdagen kommer med arbejdspres, dårlig søvn, den søde tand, og trangen til mere rødvin eller en kold øl opstår. Vægten begynder at stige, og man bliver træt med træt på.

Det bliver rigtig svært at finde energien frem og ændre spor.

Nordisk smørkylling.
Nordisk smørkylling.

Hvad kan gøres?

Mænd skal have en talje målt ud for navlen på mindre end 102 cm. Er den over, og har man symptomer på overgangsalder, kan det være en rigtig god ide at tage forbi lægen og få afklaret den fysiske tilstand, testosteronniveauet og få talt om mulighederne for hjælp.

Konsekvenserne ved at lade stå til vil være øget risiko for forhøjet blodtryk, blodprop, diabetes og cancer.

Der er ikke en mirakelkur for denne tilstand, desværre. Det står på hårdt arbejde. Og vægttabet er den første sten på vejen. Den rigtige mad kan virke som medicin, der får vægten på maven til at falde og give energi og lyst til at leve sundere.

Her er en kostplan til at komme i gang. Den er lavet til en hverdag med stillesiddende arbejde. Hos den overvægtige mand vil den ca. give 1-2 kg vægttab pr. uge.

Smørstegte skrubber.
Smørstegte skrubber.

Kostplan

Morgenmad:

150 g skyr/græsk yoghurt 2 pct. med 10 nødder og 50 g frisk frugt

Og 1 rugbrød med 2-3 skiver ost. Og 1 gulerod

Frokost:

1-2 skiver rugbrød med 100-150 g fisk eller fjerkræ

1 spsk ægte mayo el. pesto lavet på olivenolie el. rapsolie

½ tallerken grøntsager - helst 200 g f.eks. 2 gulerødder og ½ agurk

10 g mørk chokolade minimum 70 pct.

Eftermiddag/sen aften

1 stk. frugt og 1 knækbrød med 2-3 skiver ost, samt 50 g oliven el. nødder

Aftensmad

150-225 g magert kød. (Man steger uden at tælle fedtet med)

2 spsk olivenolie til dressing eller 2 spsk rapsolie/flydende margarine med rapsolie til stegning/bagning af grønt

½ tallerken grøntsager - helst 200 g f.eks. ½ broccoli stegt i rapsolie m. citron

1-2 dl kogt ris, fuldkornspasta el. 2-4 kartofler

1 glas rødvin el. 1 glas øl

10 g mørk chokolade min. 70 pct.

GODE OPSKRIFTER

Smørstegte Skrubber

4 personer

Det skal du bruge:

800 g skrubber

35 g hasselnødder (andre nødder kan bruges)w

3 spsk rugmel

2 æg

Salt og peber

2 spsk flydende margarine på rapsolie el. rapsolie

Tilbehør

800 g grøntsager (f.eks. blomkål, broccoli, spinat, gulerødder, peberfrugt, rodfrugter)

Til stegning/bagning af grønt: 2 spsk flydende margarine på rapsolie el. rapsolie

Evt. lidt hasselnødder til pynt.

Øvrig tilbehør: Kartofler

Sådan gør du:

Skyl skrubberne.

Blend hasselnødderne til mel med en kaffekværn, nøddehakker eller foodprocessor.

Bland nøddemel med rugmel på en stor flad tallerken.

Pisk æggene og hæld æggemassen ud på en tallerken.

Vend fiskene i æg og derefter i hasselnøddemel.

Drys med salt og peber på begge sider.

Steg fiskene på en pande i flydende margarine.

Tilbehør

Steg eller bag grøntsagerne i fedtstoffet. Tilsæt gerne salt, peber og krydderi du kan lide.

Kog kartoflerne i vand med salt til de er møre.

Nordisk Smørkylling

4 personer

Det skal du bruge:

600 g. Kyllingeinderfilet

Marinade:

3 tsk gurkemeje

2 tsk karry

1 tsk chilipulver (kan udelades)

2 fed hvidløg, presset

2 spsk frisk ingefær, revet

Saften fra 1 citron

Salt og Peber

4 spsk flydende margarine på rapsolie el. rapsolie

100 g philadelphia light

Sauce:

6 spsk flydende margarine på rapsolie el. rapsolie

3 fed hvidløg

1 spsk frisk ingefær, revet

2 tsk garam masala

3 tsk røget eller alm. paprika

1,5 tsk chilipulver

1 bouillonterning

2 tsk sukker

1 dåse hakkede tomater

2 dl Milda fløde, 15 pct.

Tilbehør:

Dampet blomkål

Perlebyg el. perlerug

Sådan gør du:

Rør ingredienserne til marinaden sammen. Skær kyllingen i mindre stykker og vend den i marinaden. Har du mulighed for det, så lad den trække en times tid, det bliver den bedre af.

Kog perlebyg el. perlerug efter anvisning på posen.

Steg kyllingen i fedtstoffet i en sauterpande. Tilsæt evt. lidt vand undervejs. Skru ned til laveste varme, læg låg over og lad kyllingen simre i 5-10 min.

Tilbered imens sovsen i en anden gryde. Svits hvidløg, ingefær, garam masala, paprika og chilipulver i fedtstoffet. Tilsæt hakkede tomater, bouillon og sukker. Lad saucen simre et par minutter. Tilsæt fløde og smag til med salt og krydderierne.

Hæld saucen i sauterpanden med kyllingen og lad retten simre ved svag varme under låg i yderligere 10 min.

Damp blomkålen og server den sammen med perlebyg eller perlerug til retten.

Publiceret: 19. April 2017 13:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt