Garderhøjfortet blev anlagt i årene 1886-92 som en del af Københavns Landbefæstning. Arkivfoto: Henrik Holst
Garderhøjfortet blev anlagt i årene 1886-92 som en del af Københavns Landbefæstning. Arkivfoto: Henrik Holst
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Experimentarium flytter ind på fortet

Garderhøjfortet bliver omdannet til et stort oplevelsescenter, som Experimentarium skal varetage

Af Anne Schøning Christensen
Et ægte soldaterkøkken. En stor kanon, der hver søndag affyrer skud, og store forsvindingstårne.

Der er bare nogle af de aktiviteter, der skal være med til at formidle historien om Garderhøjfortet.

Kulturarvsstyrelsen, Skov- og Naturstyrelsen samt Realdania har nemlig besluttet at renovere Garderhøjfortet og skabe en række formidlingsaktiviteter til en samlet værdi af 15 millioner kr. Aktiviteter og oplevelser, som skal varetages af Experimentarium.

Små museer er svære

Det er Gentofte Kommunes kulturdirektør, Lone Gladbo, der fik idéen til, at Experimentarium skal drive og udvikle Garderhøjfortet.

"Museumsverdenen er indrettet sådan for tiden, at det kan være svært, både fagligt og økonomisk, at få små museer til at løbe rundt. Med renoveringen af Garderhøjfortet frygtede jeg, at jeg netop ville ende op med sådan et museum. Derfor kontaktede jeg Experimentarium for at præsentere idéen om et formidlingscenter. De har det hele, som skal til for at drive et museum af en vis størrelse", siger Lone Gladbo.

Garderhøjfondens Nævn tog godt imod kulturdirektørens idé om 'det store museum'. Det samme gjorde direktøren på Experimentarium, Asger Høeg.

"Formålet er at fortælle om Garderhøjfortet og formidle et stykke militærhistorie på en spændende, lærerig og sjov måde. Og der ligger en masse idéer klar, som Experimentarium nu skal udvikle", siger Lone Gladbo.

Masser af muligheder

Direktør fra Experimentarium, Asger Høeg, glæder sig til at overtage driften af oplevelsescentret på Garderhøjfortet. En overtagelse, der finder sted 1. april 2012.

"Vi har fået adgang til et stort fort med et stort grønt område tæt på Experimentarium. Det giver en masse muligheder, som kan skabe synergi mellem aktiviterne hos Experimentarium ved Tuborg Havn og fortet", siger Asger Høeg.

Ud over indretning af et oplevelsescenter, som vi kender det fra Experimentarium, åbner Garderhøjfortet ifølge Asger Høeg mulighed for at arrangere sommerskoler, hvor deltagerne kan overnatte på fortets kaserne.

Desuden er der planer om at lave videnskabsteater og teambuildingskurser a la ’Fangerne på Fortet’ på det store grønne område omkring Garderhøjfortet.

Fyrtårnsprojekt

Projektet på Garderhøjfortet består af to parallelle aktiviteter. For det første skal bygningerne renoveres og delvist føres tilbage til bygningernes oprindelige stand. For det andet skal formidlingscentret etableres og drives af Experimentarium.

Renoveringen af Garderhøjfortet er en del af Kulturarvsstyrelsen, Skov- og Naturstyrelsen samt Realdanias projekt, der går ud på at renovere Købehavns befæstning og etablere oplysningsvirksomhed i udvalgte bygningsværker i befæstningen.

Formidlingscentret på Garderhøjfortet har fået status af et 'fyrtårnsprojekt' med bevillingen på de 15 millioner kr.

Derudover vedtog Kommunalbestyrelsen i Gentofte i mandags at yde et tilskud på 1 million kr. i fire år til driften af centret.

Publiceret: 16. December 2010 13:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere