Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Færdig med Færø-trilogi

Omsider. Seks år efter roman nummer to udkommer Vangede-forfatteren Lisbeth Nebelongs sidste værk om 'verdens dejligste øer'.

Af Mikael Østergaard

”Om et par år eller tre skulle jeg gerne være forfatter til en romantrilogi om Færøerne”.

Sådan sagde Lisbeth Nebelong til Villabyerne, da roman nummer to udkom i januar 2008. Men først nu, seks år efter, er hun parat med 'Møde i mol'; en selvstændig fortsættelse af 'Når engle spiller Mozart' og 'Færøblues'.

Når der er gået så længe, er det fordi forfatteren - tidligere kendt fra Morgen-tv som ekspert i sund økonomi og for bøger om privatøkonomi -”l'iige ville skrive syvende og sidste økonomibog”, før hun definitivt droppede stofområdet. Og da 'Sund økonomi – sådan' var i trykken, spurgte Politikens Rejsebøger, om hun havde lyst til at være forfatter på en helt ny udgave af 'Turen går til Færøerne'.

”Det kunne jeg jo ikke sige nej til. Ganske vist kræver rejsebøger foruden det mere spændende skriveri et kæmpe arbejde med at indhente og tjekke fartplaner, åbningstider mm. Men fra jeg boede tre år i Tórshavn som barn og ung, har det været min drøm at formidle Færøerne, som vi er i rigsfællesskab med og ved meget lidt om, til danskerne”.

Da rejsebogen udkom i juni 2010, kunne Lisbeth endelig gå i gang med roman nr. 3, hvis plot lå klart siden 'Færøblues'. Men midtvejs skulle rejsebogen opdateres, og først da den nye udgave var færdig, kunne hun koncentrere sig fuldt om 'Møde i mol'.

Majestætisk bogomslag

Og nu ligger der så en stak romaner og stråler på bordet i stuen på Søbredden i Gentofte. Med finurligt omslag af den færøske billedkunstner Edward Fuglø, som bl.a. har portrætteret dronning Margrethe – der i øvrigt dukker op hist og pist i den nye bog.

Mens 'Færøblues' er dannelsesromanen om færøske Kåre fra dreng til ung mand i halvfjerdsernes Tórshavn, er 'Når engle spiller Mozart' et moderne kvindeportræt af den 44-årige advokat Lisa, der i 2000 sendes tilbage til Færøerne og konfronteres med fortidens længsler og skygger. 'Møde i mol' foregår i 2006 og krydsklipper mellem Lisa i København og Kåre, der er cellist i Stavanger. Til sidst mødes de to ungdomselskede igen på Færøerne.

De tre romaner kan hver især læses uafhængigt af de andre to. Tilsammen fortæller de historien om et dansk-færøsk kulturmøde og livet i Norden fra halvfjerdserne til nullerne.

I de kommende måneder skal Lisbeth rundt i landet og til Færøerne for at præsentere romanen og trilogien.

Også 'sit eget' bibliotek kommer hun forbi. Mandag den 15. september vil man således kunne møde forfatteren på Vangede Bibliotek og høre om hendes nu afsluttede dansk-færøske romanværk.

Publiceret: 13. Marts 2014 09:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt