'Underverden' blev flot modtaget af anmelderne, da den havde premiere i januar 2017. Foto fra filmen
'Underverden' blev flot modtaget af anmelderne, da den havde premiere i januar 2017. Foto fra filmen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Filmstriben anbefaler: ’Underverden’ af Fenar Ahmad

Af Thomas Kastberg, ansvarlig for Hovedbibliotekets filmklub

‘Underverden' er en hårdtpumpet og højaktuel københavnsk hævnthriller. Hovedpersonen er den succesfulde hjertekirurg Zaid (Dar Salim), der er på toppen af sit liv.

Han er en mønsterbryder, der har taget den hårde tur fra Albertslunds ghetto og nu bor sammen med sin højgravide kone, Stine, (Stine Fischer Christensen) i en penthouse-lejlighed i rigmands-siloen på Islands Brygge.

Under en middag med venner banker lilllebror Yasin (Anis Alobaidi) på døren. Han er i pengeproblemer. Han skylder 100.000 kr. til den muskelsvulmende gangsterkonge Semion (Ali Sivandi) efter et fejlslagent røveri.

Zaid afviser Yasin. Han må klare det selv. Næste dag bliver Yasin tæsket ihjel.

Zaid er en handlingens mand. Han ved, at der i dette miljø må ageres hurtigt, og med voldsom kraft begynder han herefter sit hævntogt ned i Københavns kriminelle og klaustrofobiske underverden for at finde sin brors mordere - helt uden om politiets hjælp.

‘Underverden' er ikke kun et potent actionbrag. Den formår også at rumme flere følelsesladede dramaer. Både på det personlige plan (især over for konen Stine) men også samfundsmæssige, hvor begreber som loyalitet, ære, moral og klasse fylder filmen flot ud.

Action-delen bliver serveret skræmmende realistisk. Jo, det er åbenbart fysisk hårdt at slå på tæven, og det gør pænt ondt. Zaids voldsraseri får han da også indirekte lige tilbage i hovedet, da han pludselig står over for at skulle operere den fyr, han har smadret natten forinden.

Fenar Ahmad er en spændende og nyskabende instruktør, der for tre år siden skabte en vis røre med hip-hop filmen ‘Ækte Vare' om en fyr fra ghettoen, der drømmer om at blive rapper (kan også ses på filmstriben).

Det er tydeligt, at Ahmad har styr på sin filmhistorie. Klareste danske referencer i ‘Underverden' er Nicolas Winding Refns Pusher-trilogi og Michael Noers ‘Nordvest' fra 2013, men stil- og plotmæssigt kan den også minde en del om Refn's ‘Drive' fra 2011.

Skuespillet i ‘Underverden' er overraskende sublimt. Salim og Fischer Christensen kan med sikkerhed se frem tilRobert- og Bodil-nomineringer i de fineste kategorier.

Men lige så klart i erindringen står de autentiske biroller, anført af psykopaten Semion (Ali Sevandi) og Yasins charmerende barndomsven Alex, spillet af Dulfi Al-jabouri.

‘Underverden' blev et hit både blandt publikum og anmeldere, da den udkom i starten af 2017. Den kunne godt ligne Danmarks bud på en kommende Oscar-indstilling. Inden længe skal den på programmet i USA, hvor den har fået titlen ‘Darkland'.

Fenar Ahmads næste projekt bliver filmatiseringen af den populære tegneserie Valhalla.

Publiceret: 22. September 2017 21:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Villabyerne

Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere