Både Crownfield og Grøn Balance får seks stjerner af smagsdommerne. Foto: Kristian Brasen
Både Crownfield og Grøn Balance får seks stjerner af smagsdommerne. Foto: Kristian Brasen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Havregryn skal smage af mandel og dufte af kornloft

En discountvare og en økologisk variant scorer topkarakter i smagstesten af havregryn, hvor mange af produkterne smager ens

Af Maren Urban Swar
@Vidste du:Østjyderne og københavnerne er dem, der spiser mest havregryn.


Hver femte dansker i alderen 15-34 år spiser havregryn til morgenmad. Det gælder kun hver syvende over 55 år. 
Højtuddannede spiser 12 procent mere havregryn end folk med en kort uddannelse.
Kilde: Coop analyse

Den skiller sig ud i kvaliteten. Der er intet at pege fingre ad
Preben Vestergaard

"Jeg spørger altid mine elever i sensorik, hvad de har fået til morgenmad og beder dem sætte nogle ord på, hvordan det smagte. Havregryn vinder altid," fortæller Michael René, lektor og underviser på Professionshøjskolen Metropol.

I denne uges test er det ikke eleverne på Metropol, men Michael René og hans kollega, adjunkt og underviser Preben Vestergaard, der skal beskrive smagen af otte forskellige varianter af finvalsede havregryn.

"Der findes ikke så mange havremarker i Danmark, så mange af grynene kommer nok fra samme mark og er malet på samme mølle. Derfor er det umiddelbart svært at smage den helt store forskel," siger Preben Vestergaard.

Høloft og mandelsmag

Selvom dommerne er enige om, at de forskellige produkter minder meget om hinanden, er der alligevel nogle, der skiller sig ud. Havregryn skal ifølge dommerne kombinere smagen af nødder med følelsen af at lugte til en stak havre på et kornloft, og de produkter, der kommer tættest på at levere den oplevelse, er Crownfield og Grøn Balance.

"Den har store flager i de finvalsede gryn, som gør, at man skal tygge lidt mere. Og så er den mørkere i farven end de andre og har en lidt sød mandelsmag," siger Michael René om Lidls Crownfield, der er en af testens billigste varianter.

En bleg taber

Grøn Balance får også det maksimale antal stjerner for sin bagte farve og mandelsmag.

"Den skiller sig ud i kvaliteten. Der er intet at pege fingre ad," siger Preben Vestergaard.

Smagen af nødder og mandel går igen i mange af de andre produkter, mens testens taber er lidt bleg i udtrykket.

"Den er lidt lys i det, vagere i smagen, og så fremstår grynene lidt melede og støvede," siger Preben Vestergaard om de finvalsede havregryn fra Axa.

mas@sondagsavisen.dk

Publiceret: 08. Januar 2017 01:12
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

Annonce
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt