Emilie Langkjær: La Grange. Hagemanns sukkerplantage omkring 1900. Det Kongelige Bibliotek.
Emilie Langkjær: La Grange. Hagemanns sukkerplantage omkring 1900. Det Kongelige Bibliotek.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Kom til foredrag om salget af Dansk Vestindien

Gentofte Bibliotekerne og Lokalhistorisk Arkiv markerer 100-året for salget af Dansk Vestindien og diskuterer det danske blik på de caribiske øer dengang og nu

I 1905 kunne københavnerne kombinere karruselturen i Tivoli med et kig på levende mennesker fra de dansk-vestindiske kolonier.

I 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet var menneskeudstillinger en populær attraktion, både blandt almindeligt nysgerrige og blandt datidens videnskabsfolk, der flittigt studerede de udstillede personer.

27. marts kl. 17 gæster lektor og ph.d Rikke Andreassen, der er medforfatter til bogen 'Menneskeudstilling', Gentofte Hovedbibliotek og giver et indblik i en side af danmarkshistorien, hvor raceforestillinger- og hierarkier spillede en helt afgørende roller for opfattelsen af 'os' og 'de andre'.

Det var ikke kun Tivoli, der fremviste 'eksotiske mennesker'. Også Zoo stod med deres menneskeudstillinger i spidsen for en række kulturinstitutioner, og de undrende danskere kunne både opleve afrikaner-udstilling, beduiner-udstilling, kineser-udstilling og inder-udstilling.

Paradis og paradoks

Opfattelsen af 'os' og 'de andre' er heller ikke til at komme uden om på det billedmateriale, vi i Danmark har fra den 250 år lange danske koloniperiode.

Besiddelserne i Caribien var vævet tæt sammen med den transatlantiske slavehandel, men paradoksalt nok er slaverne og deres efterkommere på de tre øer meget lidt synlige på de billeder, vi har fra den tid.

22. marts kl. 17 viser forskningsbibliotekar Sarah Giersing fra Det Kongelige Bibliotek blandt andet fotos, kort, fajance og kobberstik fra de tre øer. Billederne er kilder til Danmarks tid som stor kolonimagt, men de er ikke neutrale vinduer til fortiden. De er formet af en bestemt synsvinkel, og et blik, der afspejler et helt verdenssyn. Arrangementet foregår på Gentofte Hovedbibliotek.

18. marts kl. 14.15 kan du til Gentofte Bogmesse høre forfatter Mich Vraa fortælle om arbejdet med sin historiske roman, 'Haabet', der til gengæld sætter fokus på trekantshandelens og slaveriets menneskelige konsekvenser.

Victor på 7 og Alberta på 4 år fra St. Croix var blandt de mennesker, der blev udstillet på Koloni-udstillingen i Tivoli i 1905.
Victor på 7 og Alberta på 4 år fra St. Croix var blandt de mennesker, der blev udstillet på Koloni-udstillingen i Tivoli i 1905.

Kolonialbingo og rejsemål

I 250 år forsynede Dansk Vestindien Danmark med kaffe, sukker og rom. De færreste tænker nok over, at det, der i dag stadig kaldes kolonialvarer i supermarkedet, hedder det, fordi de oprindeligt kom fra kolonierne. Det er den historie, det handler om, når Gentofte Hovedbibliotek og Lokalhistorisk Arkiv holder kolonialbingo for børn den 21. marts kl. 15 på Gentofte Hovedbibliotek.

Ligesom kolonitiden har sat synlige spor i det danske sprog, så har den sat spor på de tre øer. I dag er Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix populære rejsemål, hvor Dannebrog stadig svajer for vinden. 28. marts kl. 19 på Vangede Bibliotek kan du tage med journalist og forfatter Kristoffer Granov med til de tidligere danske kolonier.

Du kan læse mere om alle arrangementerne på genbib.dk/vestindien, hvor du også kan bestille

billetter.

Publiceret: 14. Marts 2017 13:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere