Filmstriben anbefaler:

'Nøglen under måtten' af Billy Wilder

Af
Af Lene Schaumann

Gentofte Hovedbibliotek

Så er det snart ved at være Oscar-uddelingstid, og vi har her på biblioteket kigget lidt nærmere på, hvilke Oscarvindende film, der ligger på Filmstriben.

Der ligger en hel del, og blandt mange andre har vi fundet denne perle frem som ugens anbefaling: 'Nøglen under måtten' eller 'The Apartment', som den originalt hedder.

Den er fra 1959 og var nomineret til 10 Oscars i 1960, hvoraf filmen vandt fem. Blandt andet for bedste film, bedste instruktør og bedste originale filmmanuskript.

Det er den kendte instruktør Billy Wilder, der både har instrueret og skrevet manuskriptet. Filmen var faktisk den sidste sort/hvide film, der vandt en Oscar indtil 2011, hvor den sort/hvide 'The Artist' vandt fem Oscars.

I 1968 blev filmen lavet til en Broadway-musical med navnet 'Promises, Promises' med musik af Burt Bacharach.

Ét af numrene fra musicalen blev et kæmpe hit. 'I'll never fall in love' sunget af Dionne Warwick. Det er bestemt et genhør værd – især hvis du, som jeg, er vild med den bløde easy-listening stil fra 1970'erne.

I 'Nøglen under måtten' befinder vi os i New York 1959. C.C. Baxter (Jack Lemmon) er en ung forsikringsagent, som bor i en hyggelig ungkarlelejlighed ikke så langt fra Central Park.

Han har indgået en aftale med sine chefer om, at de låner Baxters lejlighed til deres små affærer, og Baxter selv venter på kontoret eller nede på gaden, mens de forskellige chefer morer sig i lejligheden med de unge kontorpiger.

På denne måde håber han på at blive forfremmet i firmaet. En dag er det dog elevatorpigen Fran Kubelik (Shirley MacLaine), som er hjemme i lejligheden med mr. Sheldrake, og det bekommer ikke Baxter særligt godt, da Baxter selv er ret vild med Fran.

Og hvem ville ikke være vild med den unge og i særdeleshed smukke Shirley MacLaine?
Baxter sættes nu i et dilemma: Skal han fortsætte med at låne lejligheden ud og på den måde forsøge at klatre op af rangstien i firmaet, eller skal han forfølge sin forelskelse i Fran?

Se, det må I se filmen for at få svaret på. Filmen er perfekt til en grå søndag eftermiddag med nybagt kage og te på kanden.

Publiceret 13 February 2017 18:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV