Biblioteket anbefaler:

Jón Kalman Stefánssos ’Nogenlunde på størrelse med universet’

Af
Af litteraturkonsulent Signe Langtved Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

”Så stiger solen op som et vulkanudbrud der udsletter himlens stjerner. Stiger langsomt op, og vi er i live.”
I Jón Kalman Stefánssons fabelagtige roman 'Nogenlunde på størrelse med universet' befinder vi os i Keflavik, en afsidesliggende flække, som er kendt for sort lava, en evig vind og en amerikanske militærbase, og et sted, hvor solen på en stille dag står op som et lydløst vulkanudbrud.
Ari, en islandsk forfatter og forlægger, vender hjem for at se sin far, der ligger for døden. Det bliver et møde med fortiden, med barndommen og ungdomsårene, moren som døde, faren som drak, de gamle venner, konen som han forlod.
Det er en historie om brændende lidenskab og forbudt kærlighed, om vold, sorg og svigt. Margret, Aris bedstemor, elsker sin mand højt, men længes efter den kloge rektor Torkel, som lærer hende at se på stjerner.
Ari elsker sin kone, men er hende utro. Nu ligger han på et hotelværelse i Keflavik og lytter til en kvinde i naboværelset, som synger: Sig mit navn, som kun du kan sige det, så ved jeg at jeg er til. Hvor stor kan sorgen være? Ja, nogenlunde på størrelse med universet.
'Nogenlunde på størrelse med universet' er en selvstændig fortsættelse af Jón Kalman Stefánssons seneste roman 'Fisk har ingen fødder', som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.
Jón Kalman Stefánsson, der er født i 1963, er en af Islands allerstørste forfattere. Han debuterede i 1988, har udgivet flere digtsamlinger, noveller og romaner. Kalman har været slagteriarbejder, arbejdet i fiskeindustrien, studeret på universitet, undervist på højskole og arbejdet som bibliotekar.
Han boede i København i årene 1992-95. Siden 2000 har han været forfatter på fuld tid. Han har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris fire gange, senest i 2015 for romanen 'Fisk har ingen fødder'.
Du kan møde Jón Kalman Stefánsson på Gentofte Hovedbibliotek onsdag den 15. marts kl. 17. Entré: 95 kr.

Jón Kalman Stefánsson er aktuel med bogen ’Nogenlunde på størrelse med universet, en fortsættelse til romanen ’Fisk har ingen fødder’, som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Pressefoto

Jón Kalman Stefánsson er aktuel med bogen ’Nogenlunde på størrelse med universet, en fortsættelse til romanen ’Fisk har ingen fødder’, som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Pressefoto

Publiceret 03 March 2017 16:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV