Reformationen ændrede vores kirkemusik

Musikforsker holder foredrag om, hvordan Luther reformerede musik og salmer

I anledning af 500-års reformationsjubilæet kommer 'Luther Stafetten' på sin vej rundt i kommunens kirker til Gentofte Kirkes sognegård lørdag 18. marts.

Arrangementet består af to foredrag, som omhandler reformationstidens musik og salmer.
Musikforsker Peter Ryom indleder kl. 13 med et foredrag om 'Gudstjenestens musik efter reformationen'. Her gennemgås Martin Luthers reformtanker og de liturgiske ændringer, som siden skulle få vidtrækkende konsekvenser.

Menighedens aktive delagtighed i gudstjenesten med evangeliske salmer på modersmålet, kom på mange måder med tiden til at præge kirkemusikken.

Efter en kaffepause holdes kl. 15 et foredrag om Martin Luthers salmer, hvor der bliver lejlighed til selv at synge med. 'Luthers kamp- og protestsalmer' hedder titlen på salmeforskeren Jens Lysters foredrag. '

“Den lutherske tro blev i høj grad sunget mere end prædiket ind i det danske folk”, siger foredragsholderen i en pressemeddelelse.

I den nuværende danske Salmebog fra 2003 findes 12 af Luthers egne salmer, hvor der stadig spores en god portion saft og kraft, ikke mindst i den kendte 'Vor Gud han er så fast en borg'.
Men er Luthers salmer for farlige for nutiden, spørger foredragsholderen, og har vi også i dag brug for at tage livtag med dæmonerne?

Gratis entré

Salmeforsker Jens Lyster. Pressefoto

Salmeforsker Jens Lyster. Pressefoto

Publiceret 14 March 2017 15:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV