Filmstriben anbefaler:

‘Captain Fantastic’ af Matt Ross

Af
Af Jakob Haväng

Gentofte Hovedbibliotek

Viggo Mortensen spiller hovedrollen som familiefaderen Ben Cash i en rolle, som han også, velfortjent, er blevet belønnet med en Oscar-nominering for.
Viggo spiller her på sin sædvanligt eftertænksomme måde. Hans portrættering rummer både en hårdhed og en sårbarhed, der gør ham perfekt til rollen som den idealistisk kæmpende eneforælder.
Ben og hans hustru har levet hipster-drømmen; de har flyttet hele familien med seks børn ud i de nordvestlige californiske skove, hvor de lever selvforsynende uden for civilisationens rammer.
Her bliver børnene hjemmeundervist. De lærer alt, hvad de behøver for at kunne klare sig selv; som at slås med kniv, klatre i bjerge og andre overlevelsesstrategier. De udsættes for hårde fysiske anstrengelser og følger et stramt undervisningspensum med klassisk russisk litteratur og kvantefysik på skemaet.
I stedet for at fejre jul og nationaldag eller andre trivialiteter, så fejrer man Noam Chomskys fødselsdag.
Moderen, som er fraværende i starten af filmen, viser sig snart at være alvorligt syg. Det bliver katalysatoren for denne fortælling.

Den virkelige verden

Familien tvinges til at forlade sin beskyttede, isolerede tilværelse og kastes ud i den virkelige verden. For børnene bliver det et første møde med verden udenfor lærebøgerne.
I en gammel skolebus starter rejsen. Det bliver en omvæltende oplevelse for børnene, som nok er belæste og veldannede, men som mangler de sociale kompetencer og ægte erfaring fra omverdenen.
Filmens store højdepunkt er den unge George MacKay, som på en glimrende måde portrætterer den ældste søn.
Kontakten med omverdenen rører godt og grundigt rundt i familiefreden og skaber spændinger og konflikter, fremfor alt mellem faderen og børnene, som pludselig forstår, hvor meget de er blevet frarøvet og som begynder at sætte spørgsmålstegn ved deres måde at leve på.
Ben tvivler på, om han har truffet de rigtige valg i sin rigide opdragelse.
Trods at de lever primitivt og enkelt, så anser Ben, at deres levemåde er overlegent intellektuel og praktisk. Det, ifølge ham, dekadente amerikanske samfund er i forfald. Derfor har han forsøgt at opdrage stærke, selvstændige og reflekterende individer. Men noget går tabt på vejen...

Publiceret 20 March 2017 21:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV