Biblioteket anbefaler:

'Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage’ af Naja Marie Aidt

Af
Af litteraturkonsulent Signe Langtved Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

Der er langt mellem de bøger, der går så rent ind, at man er ude af stand til at lægge dem fra sig igen. Dem, der griber én hårdt om hjertet og sætter sig i én for altid. Dem, der på et øjeblik påvirker ens tanker og den måde, man ser verden på.
Sådan en bog er Naja Marie Aidts mesterværk 'Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage'. For to år siden døde Aidts søn Carl Emil i en forfærdelig og voldsom ulykke, kun 25 år gammel.
Og nu har hun skrevet hans bog. Et stærkt og hudløst ærligt værk om sorg og kærlighed. Teksten beskæftiger sig indgående med, hvad sorg er og hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheden, til ens nærmeste, til tiden. Hvordan nærmer man sig det umulige: at skrive om og til sit døde barn?
Bogen består af korte prosastykker henvendt til Carl, som veksler med lyriske passager, brudstykker fra nutiden glider over i erindringsglimt og dagbogsnotater fra fortiden og nutiden, og citater fra litteraturens stemmer flettes sammen med Naja Marie Aidts egen stemme.
'Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage' er den stærkeste og smukkeste bog jeg har læst i årevis.
Den er på én gang en nøgtern beskrivelse af, hvordan en død finder en plads blandt de efterlevende, og en udforskning af poesiens sprog om sorg og kærlighed.
Naja Marie Aidt, der er født i 1963 i Grønland, debuterede som forfatter i 1991 med digtsamlingen 'Så længe jeg er ung'. I 2006 udkom novellesamlingen 'Bavian', som Naja Marie Aidt modtog både Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for.
Aidt debuterede som romanforfatter i 2012 med 'Sten, saks, papir'. Romanen blev efterfulgt af fællesbogen 'Frit flet' i 2014, som er skrevet sammen med Mette Moestrup og Line Knutzon.
I 2016 var Naja Marie Aidt aktuel med digtsamlingen 'Omina', også skrevet sammen med Mette Moestrup.

Bogen består af hudløst ærlige, korte prosastykker om sorg og kærlighed. Pressefoto

Bogen består af hudløst ærlige, korte prosastykker om sorg og kærlighed. Pressefoto

Publiceret 03 April 2017 20:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Villabyerne
SENESTE TV