Ugens læser:

Peter Øvig Knudsen

Peter Øvig Knudsen, 55, forfatter og journalist.

Hvilken roman har du sidst læst?
“Den seneste bog, jeg har læst, er norske Karl Ove Knausgårds 'Om foråret', hvor især hans modigt ærlige beskrivelser af sin kones voldsomme depressioner gjorde indtryk. Man kan diskutere, om det er en 'roman', men Knausgård er jo netop en af de centrale forfattere i en ny bølge af meget personlige bøger, som bevæger sig et interessant og udfordrende sted mellem roman, selvbiografi og dokumentarisme.”

Hvem er din favoritforfatter?
“Den forfatter, som har betydet mest for mig, er nok tyske Herman Hesse. Især 'Steppeulven' var en bombe i mit hoved, da jeg læste den første gang som 20-årig. Men også hans buddhistisk inspirerede 'Siddharta' og det spirituelle mesterværk 'Glasperlespillet', som udløste Nobels Litteraturpris, er fantastiske bøger.”

Hvad er din favoritgenre?
“For tiden er jeg meget optaget af det, man kunne kalde formbevidst dokumentarisme. Altså beskrivelser af virkeligheden, som samtidig er bevidste om, at det aldrig er muligt at gengive virkeligheden én til én i en tekst, fordi vores erindringer altid er blandet op med digt. I min seneste bog om BZ-bevægelsen blev jeg selv nødt til også at beskrive min arbejdsproces i bogen, fordi mit nutidige møde med BZ'erne kom til at spille en så stor rolle for at forstå bevægelsen.”

Har du nogensinde opgivet en bog?
“Jeg snuser altid grundigt til en bog, inden jeg begynder at læse – altså bladrer, læser lidt, mærker efter, så for det meste har jeg fået appetit nok til at læse det hele. Men det er da sket, at jeg finder en halvlæst, støvet bog et sted, som altså alligevel ikke var appetitlig nok i længden.”

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?
“Jeg har for nylig læst den schweiziske journalist Sacha Batthyanys bog 'Og hvad har det med mig at gøre?', hvori han beskriver sine rejser rundt i verden for at opklare sin families historie, efter at han har opdaget, at hans tante under anden verdenskrig var involveret i en grusom massakre mod 180 jøder midt under en fest på hendes slot. Den er netop et meget vellykket eksempel på en dokumentarisk bog, der tør stå ved, at den samtidig er en subjektiv undersøgelse, drevet af personlig nysgerrighed. Og så er den godt skrevet! (Men dårligt korrekturlæst af det danske forlag …)”

Forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen er ugens læser. Pressefoto

Forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen er ugens læser. Pressefoto

Publiceret 19 June 2017 22:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV