Ugens Læser:

Helle Winther Olsen

Helle Winther Olsen, 59, bibliotekar

Hvilken roman har du sidst læst?
“En lille fransk og gribende erindringsskildring af en holocaustoverlever Marceline Loridan-Ivens 'Men du kom ikke tilbage'. Helt usentimentalt og klart fortalt uden svælgen i grusomme detaljer. Men også Alain de Botton ligger på natbordet: 'Kærlighedens gang' er en klog og følsom analyse af kærlighedens stadier, som Rabih og Kirsten gennemlever dem i deres ægteskab”.

Hvem er din favoritforfatter?
“Jeg har ikke nogen, men jeg skæver altid opmærksomt til for eksempel Helle Helle, Colm Toibin, Peter Høeg, Kim Leine og Kate Atkinson.”

Hvad er din favoritgenre?
“Ja, nu er der jo ikke en genre, der hedder vidunderlige romaner. Men jeg elsker de store, episke fortællinger med flere handlings- og fortællespor som i Lars Saabye Christensens 'Blink' og kriseromaner som Foers 'Her er jeg', og dem der er lidt mærkelige, som for eksempel 'Kongens fald' af Johs. V. Jensen, ligesom jeg også godt kan li' minimalister som Helle Helle og Dorthe Nors. En forfatter som Kim Leine bider også godt til og udfordrer pænheden. Og for resten kan jeg heller ikke stå for skøn kulsort, rasende morsom fantasy af Joe Abercrombie”.

Har du nogensinde opgivet en bog?
“Ork ja. I massevis. Livet er simpelthen for kort til bøger, der ikke fænger i hverken sprog, tone eller fortælling. Jeg smækker den utålmodigt i og snupper en ny fra bunken. Jeg har ofte gang i flere bøger samtidig, og elsker den der fornemmelse af at folde mig ind i en bog og sukke lettet over at blive fanget ind allerede af bogens anslag og vide, at her er noget der 'holder'. Dog skal siges, at jeg har et bijob som lektør – det vil sige, at jeg læser og vurderer bøger til bibliotekerne – og i den rolle læser jeg selvfølgelig altid bøgerne fra ende til anden for at kunne give en fair vurdering. No matter what”.

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?
“Én bog? Lige nu tror jeg, det skal være 'Den underjordiske jernbane' af prisbelønnede Colson Whitehead. Om bomuldslaven Cora det lykkes at stikke af fra et brutalt liv på plantagen i Georgia med hjælp fra et undergrundsnetværk. En kommende nyklassiker, vurderer jeg, om slavetiden i Sydstaterne. Den giver historisk indsigt og er bevægende nøgtern i sine personportrætter. Bøger der formår at være nøgterne og rolige i skildringen af ondskab og grusomhed, er så meget desto mere indtrængende.”

Helle Winther Olsen. Pressefoto

Helle Winther Olsen. Pressefoto

Publiceret 17 July 2017 11:00

SENESTE TV