Filmstriben anbefaler:

’Hell or high water’ af David Mackenzie

Af
Af Jakob Haväng

Den skotske instruktør David Mackenzie følger op på sin seneste succes, den kritikerroste fængselsfilm 'Starred up' fra 2014, med et brændende aktuelt westerndrama.
'Hell or high water' er en moderne western. På ydersiden er det en genrefilm, en heist-movie, om et par brødre, som begynder at begå en række bankrøverier for at redde familiegården, og om de to retssøgende politibetjente, som jagter dem.
Mens fortællingen udvikler sig, lykkes det instruktøren at flette mange af de ting ind, som vi forbinder med det delte USA: Raceopdeling, oliepenge, storbanker, våben. You name it. Trods de store ambitioner føles det dog aldrig tungt eller usammenhængende.
Chris Pine spiller Toby, en fraskilt familiefar, som desperat vil tage sin gård tilbage fra kløerne på banken, som narrede hans mor til at tage et alt for dyrt lån.

Jages af Hamilton

Til sin hjælp har han sin bror, Tanner (Ben Foster), som lige har afsonet en lang fængselsstraf. De jages snart af politiveteranen Hamilton (Jeff Bridges) og hans kollega Parker (Gill Birmingham).
Vi befinder os midt i Trump-land. I Texas. Kameraet dvæler ved de storslåede vuer, over det tomme ørkenlandskab. Det er barskt og beskidt. Her breder håbløsheden sig ud.
Den amerikanske populærkultur i almindelighed, og genrefilmen i særdeleshed, har altid haft et godt øje til den lovløse, som ofte må repræsentere småfolkets retmæssige revolt mod et korrupt system og ansigtsløse multinationale virksomheder, som ydnytter almindelige menneskers svagheder.

Skuespillernes film

Han – for det er jo oftest en han – smeder sin egen lykke med de eneste midler, som er til rådighed i et samfund, hvor hæderlighed og lovlydighed er noget, de svage må affinde sig med.
'Hell or high water' er skuespillernes film. De fire hovedrolleindehavere træder ikke forkert en eneste gang.
Manuskriptforfatteren Taylor Sheridans dialog flyder uhindret frem og får politijagten til at smelte ubesværet sammen med samtidsanalysen.
Western-dramaet fortæller om to røvere med ædle hensigter, men også om det efterladte USA.
Dette er det andet USA, det affolkede USA, hvor industrier nedlægges, byerne dør og fattigdommen breder sig – udmærkede forhold for en voksende frustration.

Publiceret 01 August 2017 17:00

SENESTE TV