Biblioteket anbefaler:

’Tøsne og forsytia’ af Thomas Bredsdorff

Af
Af litteraturkonsulent Signe Langtved Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

'Tøsne og forsytia', der har undertitlen 'Noget om livet med Alzherimers', er ikke blot et stærkt personligt vidnesbyrd om alderdom og sygdommen Alzheimers, det er også en litteraturkritikers undersøgelse af aldringens filosofi og Alzheimers' idéhistorie.
Bogen nærmer sig det store og smertelige spørgsmål: Hvad er et menneske uden hukommelse?
Lene Bredsdorff levede en aktiv pensionisttilværelse med litteratur, musik og rejser, da hun i 2012 fik konstateret Alzheimers.
I bogen fortæller hendes mand Thomas Bredsdorff om hendes sygdomsforløb, fra de første symptomer viser sig, til hun fire år senere kommer på plejehjem.
Det er en fortælling om tab – af hukommelse, sprog, tids- og rumfornemmelse og ikke mindst samliv.
Men det er også en fortælling om uventede lyspunkter, om det uundværlige aktivitetscenter Klarahus, om timerne med musikterapeuten Hugo og om pludselige glimt af klarhed og glæde.
Thomas Bredsdorff, der er født i 1937, er litteraturforsker og -kritiker, professor emeritus i nordisk litteratur samt kulturskribent på Politiken siden 1965.
Han har udgivet flere end 15 bøger med fokus på en bred vifte af litterære temaer.
I 2013 fulgte erindringsbogen 'Gør hvad du vil – men sig hvad det er', hvori han fortalte om sine oplevelser set gennem en række udvalgte begivenheder – f.eks. avishistorie, litteratur, universitetshistorie, Grønland, sejlsport og teater.

Bogen ’Tøsne og forsytia’ er en fortælling om tab - af hukommelse, sprog, tids- og rumfornemmelse og ikke mindst samliv. Pressefoto

Bogen ’Tøsne og forsytia’ er en fortælling om tab - af hukommelse, sprog, tids- og rumfornemmelse og ikke mindst samliv. Pressefoto

Publiceret 04 August 2017 09:00

SENESTE TV