Biblioteket anbefaler:

Juan José Arreolas ’Fabularium’

Af
Af litteraturkonsulent Signe Langtved Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

'Fabularium' består af 28 noveller, der indledes så fint af forfatteren. Flere af novellerne er kun på få sider og har så lidt såkaldt handling, at jeg ikke engang er sikker på, at de kan defineres som noveller.

Men de er alle fabulerende, livlige og skaber et sandt sprogligt festfyrværkeri.

Med 'Fabularium' har mexicanske Juan Jose Arreola – 'novellens fornyer' i Latinamerika sammen med argentinske Julio Cortazar og Jorge Luis Borges – skabt et vidunderligt fascinerende værk, der fabulerer over vores umiddelbare forventning til verdens indretning og menneskers og dyrs adfærd.

Samlingen er ikke historiefortælling i klassisk forstand, men en legende refleksion over de mest eksistentielle vilkår i livet, tilsat fantastiske, absurde og tragikomiske elementer.

Blandt de besynderlige karakterer, vi møder i denne farverige palet af essay, fabel, brev og reklame, tæller købmanden, der kan bytte din kone til en ny model; gøgleren, der optræder med en dresseret kvinde; myren, der gør et
mærkværdigt fund og bliver ophøjet til helgen i sin myretue; Leonardo da Vinci i samtale med sin lærling, og togpassageren, der er fanget på en imaginær station i ingenmandsland.

Juan José Arreola, der levede fra 1918-2001, var ikke bare forfatter, men også autodidakt skuespiller, avantgardeforlægger, tv-vært og fodboldkommentator.

Han har haft fundamental betydning for latinamerikansk litteratur i det 20. århundrede som en af de første forfattere, der gjorde op med realismen og den klassiske historiefortælling.

Som tilfældet er med flere skelsættende forfatterskaber fra de spansktalende lande, har også Arreolas værk været svært at få øje på i europæisk sammenhæng, men i disse år oversættes han til flere sprog og debuterer nu også posthumt på dansk med 'Fabularium', der udkom på Skjødt Forlag i maj i år.

’Fabularium’. Pressefoto

’Fabularium’. Pressefoto

Publiceret 04 September 2017 10:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV