Litterær festsalon for Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen ville i 2017 være fyldt 100 år. Det fejrer Hovedbiblioteket med foredrag, fælleslæsning og digtoplæsning

Tove Ditlevsen, der levede fra 1917 til 1976, var inkarneret københavnerforfatter, men i 1945-1950 boede hun faktisk i Gentofte med mand og børn. Det opfyldte hendes drøm om et almindeligt borgerliv, men drømmen endte desværre tragisk.

Den historie og mange andre, når Gentofte Hovedbibliotek lørdag den 9. september kl. 14-17 holder litterær festsalon for den store forfatter, der i år ville være fyldt 100 år.

Kulturjournalist og forfatter Karen Syberg fortæller med udgangspunkt i sin biografi 'Tove Ditlevsen. Myte og liv' om Tove Ditlevsens fascinerende forfatterskab.

Senere vil forfatter Dy Plambeck fortælle om Ditlevsens værk 'Gift' og indlede en fælles diskussion af bogen. Sidst, men ikke mindst, kan man høre skuespiller Mette Frank læse højt af Tove Ditlevsens digte.

Et hårdt liv

Tove Ditlevsen er en af de mest markante danske litterære personligheder i det 20. århundrede. Efter et hårdt liv med bl.a. flere skilsmisser og psykiske problemer begik Tove Ditlevsen selvmord i 1976.

Hun startede allerede som 12-årig med at skrive digte. I 1939, som 22-årig, debuterede Tove Ditlevsen med digtsamlingen 'Pigesind'.

Første halvdel af Tove Ditlevsen forfatterskab kredser specielt om barndommen og ungdomslivets sorger og udfordringer. Den selvbiografiske 'Barndommens gade' fra 1942 er et af Tove Ditlevsens hovedværker fra denne periode.

Senere blev det i højere grad ægteskabets udfordringer og den moderne kvindes utilfredsstillende stilling i såvel forhold som samfund, Tove Ditlevsen beskrev.

Tove Ditlevsen fik desuden inspiration fra sit arbejde som brevkasseredaktør og i de vanskeligheder, hun mødte i sit eget liv. Flere hovedværker som 'Ansigterne' fra 1968 og 'Gift' fra 1971 er skrevet i forbindelse med hendes indlæggelser på psykiatrisk afdeling.

Parnasset glemte hende

Tove Ditlevsen modtog gennem sit liv flere priser, blandt andet Boghandlernes Gyldne Laurbær i 1956. Men til sin egen store sorg fik Tove Ditlevsen aldrig Det Danske Akademis store pris og dermed den intellektuelle anerkendelse, hun hungrede efter.

Der er kaffe, te og fødselsdagskage ved arrangementet, der er en del af Golden Days-festivalen. Entré: 95 kr. Køb billet på genbib.dk/goldendays.
 
jbl

Publiceret 06 September 2017 15:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV