Ugens læser:

Mads Westfall

Mads Westfall, 49 år, entertainer og sangskriver. Blandt andet aktuel med trioen Halfdanskerne, som i februar udgav albummet 'De største sange'.

Hvilken roman har du sidst læst?
“Jeg er netop blevet færdig med 'Det forsvundne barn', som er sidste bind i Elena Ferrantes Napoli-romaner. Jeg må med skam indrømme, at jeg var lidt skeptisk, da min kone anbefalede mig at læse de fire tykke bind. En historie om to kvinder, skrevet af en anonym, kvindelig, italiensk forfatter ,det lød for mig lidt som en 'dame-bog'. Men min skepsis forsvandt så snart, jeg åbnede den første bog 'Min geniale veninde'. Det er en utroligt intens og engagerende historie om venskab, socialt tilhørsforhold og kærlighed og i tillæg en spændende beskrivelse af Italien i sidste halvdel af det 20. århundrede og en forfatters personlige udvikling.”

Hvem er din favoritforfatter?
“Det har ikke ændret sig, siden jeg sidst var Ugens Læser, og det kommer det sikkert heller ikke til. Min yndlingsforfatter er Svend Åge Madsen, og jeg er stadig stolt over den komplette samling af hans romaner, som jeg i mine yngre dage brugte mange timer i antikvariater rundt omkring i landet på at erhverve. Svend Åge Madsen har været aktiv i en høj alder, men nu ser det desværre ud som om strømmen af bøger fra ham er ved at aftage. Det betyder dog ikke så meget - den, der har skrevet 'Se dagens lys', 'Tugt og utugt i mellemtiden' og 'Sæt verden er til', vil altid være min favorit. Der er dog flere, der gør ham rangen stridig, f.eks. John Irving, Karl Ove Knausgård og Michel Houellebecq.”

Hvad er din favoritgenre?
“Jeg synes, den klassiske romanform kan noget ganske særligt, og det er som regel den, jeg drages mod som læser. Desværre, for selv er jeg efterhånden ved at erkende, at jeg nok aldrig får skrevet den roman, jeg som så mange andre har drømt om at skrive. Personligt har jeg det lettere med lyrikken. Jeg har skrevet digte siden min tidlige ungdom, og som sangskriver og visefortolker trækker jeg meget på min lyriske åre.”

Har du nogensinde opgivet en bog?
“Det sker meget sjældent. Jeg har altid en større bunke bøger liggende på mit natbord, og der bliver de liggende, til de er læst. Efterhånden er der dog også nogle stykker, som er blevet skubbet til side af mere spændende og letlæste bind. Det gælder for tiden Bill Brysons 'En kort historie om næsten alt', som er en populær, men efter min umiddelbare oplevelse alligevel lidt tung, formidling af naturvidenskaben.”

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?
“Der er ufatteligt mange, men hvis jeg skal koncentrere mig om de lidt mere aktuelle bøger, vil jeg pege på Karl Ove Knausgårds netop fuldendte kvartet med bøgerne 'Om efteråret', 'Om vinteren', 'Om foråret' og 'Om sommeren'.
Som hos Elena Ferrante er der tale om et firebindsværk, men hvor Napoli-romanerne indeholder et mylder af historier, personer og skæbner, sker der næsten intet hos Knaus- gård. Han skriver stille og roligt til sin i starten ufødte og senere nyfødte datter, laver encyklopædiske og vildt velskrevne opslag om helt almindelige ting som 'flasker', 'hugorme' og 'erfaring' og beskriver familiens dagligliv i Sydsverige.
Alligevel bliver man suget ind i teksten. Det er en enorm nydelse at læse Karl Oves smukke sprog og opleve, hvordan han er i stand til at beskrive den samme aftenskumring gang efter gang, på en måde, så det stadig føles nyt.”

Publiceret 25 September 2017 11:00

SENESTE TV