Filmstriben anbefaler:

’Turist ved et tilfælde’ af Lawrence Kasdan

Af
Af cand.mag. Lene Schaumann

Gentofte Hovedbibliotek

Endnu engang kigger vi i denne spalte på en filmatisering af en bog. Denne gang af en meget populær forfatter, nemlig amerikanske Anne Tyler.
Anne Tyler har vundet adskillige priser for sine velskrevne bøger, blandt andet The Pulitzer Prize i 1989 for bogen 'Breathing Lessons', 'Åndedrætsøvelser' på dansk.
Det var dog bogen 'The Accidental Tourist', der i 1988 blev filmatiseret - med store navne som William Hurt, Kathleen Turner, Bill Pullman og Geena Davis på rollelisten - som vi vil kigge på i denne omgang.
Både bogen og filmen hedder på dansk 'Turist ved et tilfælde'. Skønne Geena Davis vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle for rollen som Muriel Pritchett i filmen.
Vi møder vores hovedperson Macon, William Hurt, i flyet på vej hjem fra en forretningsrejse og erfarer, at han lever af at skrive rejseguides for forretningsrejsende.
Filmen indledes med en melankolsk tone i form af musikken, og selvom det var mange år siden, jeg sidst har set filmen, ja så ramte musikken mig lige i hjertet ved dette gensyn. Jeg fløj direkte tilbage i den stemning, jeg dengang var i, da jeg så filmen adskillige gange.
Det kan altså noget, musik, når det er velproduceret og velanbragt i film.
Hans hustru møder ham i køkkenet den aften i silende regnvejr, hvor han er kommet sent hjem fra sin forretningsrejse til Atlanta. Hun har lavet en kop te til ham og mens han drikker den, fortæller hun ham stille, at hun vil skilles.
Han er uforstående over for det, og vi finder ud af, at de to har levet med en kæmpe sorg det seneste år, da deres 12-årige søn blev skudt og myrdet.
Macons hustru flytter, og han har nu brug for et sted for deres hund at være, mens han er på sine forretningsrejser.
Her møder han så den, for ham, mærkværdige Muriel, spillet eminent af Geena Davies, som er hundepasser og –træner.
Hun har en fantastisk evne til at aflæse både hund og mand, og hun sørger for at blive venner med Macon og forsøger at få ham ud af hans noget nær depressive tilstand.
Om det lykkes hende, synes jeg, man skal se filmen for at finde ud af. Filmen er en rigtig fin lille perle fra 1980'erne og er bestemt et (gen)syn værd.
Husk, at du som biblioteksbruger igen kan se film fra filmstriben.dk fra din pc eller Mac på alle de mest gængse browsere: Chrome, Firefox, Edge og Safari.
Samtidig er det blevet muligt at bruge Chromecast til at få filmen op på fjernsynsskærmen via Chrome-browseren på en pc, Mac eller Android-enhed.
Brugere med iOS-app skal opdatere den for, at den virker sammen med den opgraderede teknik på Filmstriben. Senere på året kommer også en app til Android. Hvis du vil skærmdublere via din Mac, så skal du bruge Chrome-browseren for, at det virker.

Publiceret 29 September 2017 09:45

SENESTE TV