Historie:

Hellerup får en Luther-eg

En pendant og stikling til Luthers Eg i Wittenberg bliver onsdag plantet ved Sankt Lukas Stiftelsen

Ved indgangen til byen Wittenberg, nogle hundrede kilometer syd for Berlin, uden for Elsterporten står et mægtigt egetræ. Det er den såkaldte Luther-eg.
Det var på dette sted, Luther den 10. december 1520 tog det store skridt at afbrænde pavens bandbulle.
En stikling til denne eg blev sidste sommer bragt til Danmark af Bo og Sirpa Kilund, som siden har passet og plejet den, til den nu er en ung plante, som fremover skal vokse ved Sankt Lukas Stiftelsen.
Den unge Luther-eg, der nu blot er knap 25 centimeter høj, vil blive nedsat ved en lille højtidelighed onsdag 4. oktober klokken 19. Umiddelbart bagefter bydes på gratis Luther-koncert-aften i kirken.
Paven havde i 1520 sendt Luther bullen/forbandelsen 'Exurge domine' og truet ham med kætterbål, hvis ikke denne oprørske munk tilbagekaldte sine bøger inden to måneder.
Mange af Luthers bøger var allerede blevet brændt offentligt af den katolske kirke, så nu brændte Luther som modspil pavens bulle ved den gamle eg, der således blev berømt som 'Luther-egen'.
Den var så berømt, at da de katolske franskmænd under Napoleon Bonaparte 300 år senere erobrede Wittenberg, skyndte de sig at hugge Luther-egen om. Men i 1830 plantedes en ny Luther-eg - og det er den, der står der endnu, og som den kommende Luther-eg i Sankt Lukas Stiftelsen er en direkte stikling af.
Den nye danske Luther-eg er dog ikke det eneste 'barn'.
Det blev hurtigt mode at plante Luther-ege rundt om på centrale pladser i Tyskland, og i 109 byer kan man stadig se en Luther-eg. Nu får Hellerup så også sin.
Luther-egen er en såkaldt stilk-eg, Quercus robur, der kan blive op til 20 meter høj.jbe

Luther provokerer med at slå sine 95 teser op i 1517.

Luther provokerer med at slå sine 95 teser op i 1517.

Martin Luther brænder pavens bandbulle under egetræet uden for Wittenbergs byport i 1520.

Martin Luther brænder pavens bandbulle under egetræet uden for Wittenbergs byport i 1520.

Publiceret 03 October 2017 17:00

SENESTE TV